България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турски депутат призовава за протести срещу оградата по границата ни

Критиките към Берлин и Брюксел, вече са критики и към София, заявиха Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR

24.08.2017 | 08:57 Редактор: Иван Берберов
Турски депутат призовава за протести срещу оградата по границата ни

Турция готви протести срещу българската стена по границата. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро турската информационна агенция "Ихляс хабер ажансъ" публикува, че турският депутат от "Партията на справедливоста и развитието" Рафет Сезен е призовал за нови протести. 

Той я нарича "стена на срама", тъй като съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

Дипломатическото напрежение никак не е случайно, тъй като се случва навръх председателството на Съвета на ЕС, което след 4 месеца ще поемем. Според Сезен, ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа. Това посочи главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер. 

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той в студиото на "България сутрин". 

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов пред Bulgaria ON AIR.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така, при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.