Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

САЩ и Турция продължават сътрудничеството си

Шефът на Пентагона обещал подкрепа на Анкара в борбата с ПКК

24.08.2017 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
САЩ и Турция продължават сътрудничеството си

Посещението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис в Турция потвърждава продължаващото сътрудничество между двете държави. Това заключи кореспондентът на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов в предаването "Денят ON AIR".

Той припомни, че преди Турция шефът на Пентагона посети Йордания и Ирак. Мариян Карагьозов подчерта, че САЩ споделят разузнавателна информация на база сателитни снимки, като по този начин подпомагат Турция в борбата с ПКК. 

"Очаква се това сътрудничество да продължи. САЩ са обещали да представят на Турция серийните номера на оръжията, които са доставени на сирийските кюрди. По този начин искат да гарантират на Анкара, че това оръжие няма да бъде използвано от сирийските кюрди в действия срещу турската армия", обясни Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че Турция е за запазване на териториалната цялост на Ирак. САЩ се противопоставят на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, тъй като това би довело до увеличаване на иранското влияние в Ирак, което те се опитват да парират.

Мариян Карагьозов коментира и думите на турски депутат, който определи оградата по българо-турската граница като "стена на срама". 

"Това е ограда, а не бетонна стена. България трябва да намери верен тон спрямо Турция, който да не е конфронтационен, но и да не се допуска накърняване на българските национални интереси.