Срещата Тръмп-Ердоган доведе до протестни сблъсъци

Демонстранти против репресиите в Турция бяха нападнати от поддръжници на президента на южната ни съседка пред посолството ѝ във Вашингтон

17.05.2017 | 14:20 Редактор: Иван Берберов
Срещата Тръмп-Ердоган доведе до протестни сблъсъци

 Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган се срещнаха в момент на напрежение след решението на Вашингтон да започне да въоръжава сирийските кюрди в борбата срещу Ислямска държава. 

След срещата в Овалния кабинет Тръмп заяви, че САЩ и Турция са поели ангажимент да сложат край на сирийския конфликт. 

"Американският и турският народ са приятели и съюзници от много десетилетия. Подкрепяме Турция в борбата и с терористичните организации като "Ислямска държава" и ПКК. Подкрепям напълно желанието на Турция да се сложи край на ужасяващите убийства в Сирия. Подкрепям всички усилия, които ще доведат до мирно разрешаване на този конфликт", заяви американският президент.

По време на съвместната пресконференция Ердоган изрази надежда за изграждане на ново сътрудничество между Анкара и Вашингтон.

"Искам да уверя прзидента Тръмп в желанието на Турция да продължи да развива двустранните отношения със САЩ. Вярвам, че моето посещение ще бъде историческа повратна точка в тази посока. Днес поставихме основите на нова ера между нашите две страни", посочи президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Няколко часа след срещата между Ердоган и Тръмп десетки противници на турския президент се събраха на протест пред посолството на Анкара във Вашингтон.

Започналият мирно митинг срещу политическите репресии в Турция прерасна в сблъсъци, след като демонстрантите бяха нападнати от група поддръжници на Ердоган. 

Ранени са девет души, двама от които в критично състояние.

Вижте още!