Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Престъпността е породена от липсата на ценности в обществото, отсече журналист

Коментар на Юлий Москов и Светослава Рудолф пред Bulgaria ON AIR за твърденията, че мутренските времена от 90-те се завръщат

31.07.2017 | 20:13 Редактор: Василена Василева
Престъпността е породена от липсата на ценности в обществото, отсече журналист

Обществото ни е болно от липсата на ценности. За него човешкият живот, човешкото здраве и достойнство не са приоритет. И колкото повече обвиняваме правителството, толкова по-безконтролна става битовата престъпност. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Юлий Москов по повод обвиненията на БСП от преди няколко дни, че мутренските времена от средата на 90-те години се завръщат.

"Не е правилно да се правят подобни сравнения. По онова време в Българя престъпността произтичаше от властта и принадлежеше на властта. Докато ситуацията в момента е различна", подчерта Москов.

След разстрела на бизнесмена Данаил Божилов в Пловдив, нападението срещу журналиста Иво Никодимов и побоя над нотариус Валентина Механджийска и нейната дъщеря край Борисовата градина, опозицията остро атакува управляващите, като заяви, че сблъсъците в обществото са достигнали точката на взривяване и криминалните прояви вече са ежедневие.

Според социалистите именно трите правителства, оглавявани от Борисов, са причината "държавните системи да колабират".

Управляващите от своя страна пък отвърнаха, че БСП само се опитва да подклажда напрежението. А от МВР не се забавиха да отговорят със статистика за тежките престъпления, от която става ясно, че умишлените убийства от края на 90-те години до сега значително са намалели.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Светослава Рудолф пък беше категорична, че връзка между правителството и престъпните групировки има.

"Няма никакво съмнение, че управляващите винаги са се "заигравали" с ъндърграунда. Най-тревожно обаче се оказва, че говорим за това сякаш е нещо нормално. А всъщност е шокиращо за една европейска държава", отсече тя.

Светослава Рудолф отбеляза още, че престъпността в страната ни мутира.

"Престъпните групировки се легитимираха като се превърнаха в охранителни фирми. Но това, че са законни не ги прави в никакъв случай по-малко зловещи", каза тя.

Вижте повече във видеото.