fallback

България не трябва да повтаря грешките на Македония, съветва политолог

Югозападната ни съседка се превърна в механизъм за разпределяне на политически и икономически ресурси, коментира Петър Чолаков

28.04.2017 | 20:13 Автор: Иван Берберов

Мултикултурализмът се оказа мъртвороден. Това не означава, че не трябва да живеем в мир с всички етнически групи. Българската държава не може да има проблем със своите граждани, независимо дали принадлежат към малцинството на ромите, имат двойно гражданство или живеят в чужбина. Но ние можем да изразим опасения и притеснения по отношение на етническите партии, които често злоупотребяват с позицията си.

Това каза политологът Петър Чолаков в студиото на "Денят ON AIR". Както България, така и Македония, допълни той, е мултиетническа държава.

"Трябва да следим събитията там, за да не повторим част от техните грешки. Югозападната ни съседка се превърна в механизъм за разпределяне на политически и икономически ресурси между тесен политически елит", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Чолаков българската политическа система деградира, тъй като сме много назад в класациите за свобода на словото и нивата на корупция. 

Акцентът на разговора премина към мандата на кабинета "Борисов 3" и коалицията с "Обединени патриоти". Гостът на Владимир Сиркаров смята, че България няма интерес от предсрочни избори. Също така, че този кабинет няма да изкара пълния си мандат и вероятно ще има избори след изтичане на председателството ни на ЕС.

"От какво печелят "Обединените патриоти"? Те са силни, когато са в опозиция, когато сочат с пръст към корумпирания политически елит. В момента, в който те станат част от политиката, ще станат опитомени. Ще започнат да губят доверието на хората. Тогава ще започнат да говорят против Борисов", обясни политологът Петър Чолаков.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback