Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Целта на управляващите няма да са всеобхватните реформи

Приоритетите на правителството са 3: усвояване, усвояване, усвояване, заяви икономическият анализатор Илия Лингорски пред Bulgaria ON AIR

24.04.2017 | 20:12 Редактор: Иван Берберов
Политолог: Целта на управляващите няма да са всеобхватните реформи

Коалицията е готова и договорена. Консултациите с президента са изпълняване на една формалност, посочи политологът Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

И допълни, че целта на правителството няма да бъде въвеждане на всеобхватни реформи, а вдигане на минималните доходи и овладяване на битовата престъпност.

"Не очаквам никакви изненади в разпределяне на политическата трапеза. Този кабинет няма амбициите да прави реформи. Той иска да повиши минималната пенсия и минималната работна заплата. Друг въпрос е с това повишаване дали ще скочат и останалите доходи. Другата му цел е ограничаването на битовата престъпност", обясни политологът.

Стойчев смята, че тези цели са напълно постижими и че икономиката има капацитета да се погрижи за увеличаване на доходите там където зависи от държавата.

Според политолога е силно вероятно парламентът да издържи 4-годишния си мандат. Дори, смята той, това е полезно за партии като БСП и ДПС. Така те ще имат време на стегнат редиците си, допълни още Стойчев.

"Единственият шанс за БСП, да са първа политическа сила, е на народа да му писне от управлението на ГЕРБ. Това означава, че столетницата е заинтересована правителството да изкара мандата си. Така техният ред да управляват ще дойде естествено", каза икономическият анализатор Илия Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

За разпределяне на квотите в новия кабинет разчитаме на роднински и приятелски връзки. Приоритетите на правителството са 3: усвояване, усвояване, усвояване, категоричен бе той.

"В България има три типа икономически устроени хора. Това са независимите - работят за износ и гледат да са извън политиката. Другите са тези, които са заинтересовани от назначаванията, обществените поръчки и усвояването им и групата на пенсионерите и хората на социална издръжка. Най-конкурентните и печеливши не са заинтересовани да са в политиката", обясни Лингорски.

Политическите амбиции на страната ни, смята той, не са от калибъра на най-важните политики в Европейския съюз.

"Ние нямаме амбиции за големите неща като Европейския съюз. България е във все още твърде ранен стадии на членството си в ЕС. Ние нямаме разбирането и интереса за по-големите политики", заяви той.

Вижте още!