Спешна среща в Министерски съвет. Поводът- цената на руския газ

От 2012 година насам сме надплатили 1 млрд. лева

24.04.2017 | 16:40 Редактор: Иван Берберов
Спешна среща в Министерски съвет. Поводът- цената на руския газ

По ирония на съдбата, първата възможна дата за старт на редовно правителство съвпада с крайния срок, в който България, трябва да обяви исканията си в сагата между "Газпром" и Европа.

На практика, от това зависят бъдещите отношения между "Булгаргаз" и Русия, както и цената на синьото гориво. Теменужка Петкова от ГЕРБ каза, че енергийният регулатор призовава за бърза реакция, за да може новите условия да компенсират по-високите цени, влезли в сила от април.

Кабинетът "Герджиков" обаче реши да подели политическа отговорност с бъдещото редовно правителство. Според служебната власт все още има много неизяснени въпроси около ангажиментите към България.

"Неофициално, този ход ще осигури достатъчно време, за да може кабинетът "Борисов" да започне работа и да довърши преговорите", посочи служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

Цялата процедура е тромава. Според експерти дори и преговорени, новите цени няма да станат факт през този сезон. В края на седмицата темата влиза за обсъждане и в пленарна зала. Според изчисленията в периода от 2012 година насам страната ни е надплатила около 1 млрд. лева, обясни Трайчо Трайков от "Нова Република".

Вижте още!