Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерт: Химическата атака в Сирия е провокация към САЩ

Би било много страшно, ако руски военни бяха загинали, каза д-р Мохамед Халаф пред Bulgaria ON AIR

07.04.2017 | 20:38 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Химическата атака в Сирия е провокация към САЩ

"Използваното химическо оръжие е провокация към САЩ, дали те са склонни да променят позицията си към Сирия", посочи в предаването "Денят ON AIR" журналистът д-р Мохамед Халаф. 

Според него използваното на химическо оръжие е било съвместен опит на сирийския президент Башар Асад и Русия САЩ да променят политиката си към Сирия.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че подобно оръжие може да бъде управлявано и съхранявано само от държавен апарат.

"Няма как опозицията на Башар Асад да е използвала подобно оръжие. То може да се притежава само от държави, а не от организации", убеден е Мохамед Халаф.

Журналистът посочи, че има няколко хипотези относно причината за отговора на САЩ и изстрелването на десетки ракети срещу Сирия.

"Тръмп може да иска да разсее слуховете за връзки с Русия и намесата ѝ в предизборната кампания. С тези атаки Доналд Тръмп става герой в очите на американците и отрича връзката с Русия", обясни той.

Според Халаф Тръмп се интересува главно от установяване на влияние в индустриалния град Арак, намиращ се в Иран.

"Тръмп се интересува само от ликвидацията на "Ислямска държава". Той цели изтласкването на "Хизбула" и Иран от Арак. Те са главен трън в очите му", обясни журналистът.

Другата гледна точка според д-р Халаф е, че може да се очаква разваляне на отношенията между САЩ и Русия.

"Атаката на Тръмп обезсмисли ракетните бази, които Русия дава на Сирия. Това е голяма обида, която може да доведе до ескалация на напрежението между двете велики сили. Руснаците бяха информирани за тази атака, поради това те се евакуираха преди нея. Би било много страшно, ако руски военни бяха загинали", каза д-р Халаф.

Въпреки това, той посочи, че стъпка в промяна на позицията на САЩ към Сирия е отстраняването на главния стратег Стив Банън от Съвета за национална сигурност.

"Един от важните показатели за промяната на външната политика на САЩ е премахването на Стив Банън от Съвета за националната сигурност. Той беше архитект на отношението на САЩ към Сирия", подчерта гостът в студиото на Кузман Илиев.