Русия: Това е акт на агресия към една суверенна страна

Великобритания, Австралия и Япония подкрепиха Тръмп

07.04.2017 | 14:40 Редактор: Василена Василева
Русия: Това е акт на агресия към една суверенна страна

Остро осъждане от страна на Русия и подкрепа от страна на няколко американски съюзника. Това са първите реакции след проведените въздушни удари срещу Сирия, за които Вашингтон не поиска нито мандата на ООН, нито съгласието на американския Конгрес.

"Активен акт на агресия срещу една суверенна държава" - така Русия осъди американските удари срещу Сирия. В отговор – Москва замрази споразумението за въздушна безопасност над Сирия с Вашингтон, с което се предотвратяваха сблъсъци между самолети на двете страни. 

Според Руското външно министерство, предтекста за удара е измислен, а ударите са били подготвени още преди предполагаемата химическа атака от вторник. 

От своя страна, близки съюзници на Вашингтон вече обявиха подкрепата си за действията на Тръмп. 

Австралия определи атаката като "премерен, пропорционален и насочен отговор", който ще изпрати "силно послание към режима на Асад". 
В официално становище на британското правителство се съобщава, че Обединеното Кралство подкрепя изцяло американските действия. Лондон потвърди, че също като Канбера, е бил в течение на плановете на Вашингтон. Двете страни обаче не са били помолени да се включат в атаката.

Токио пък оценява ударите като доказателство за американския ангажимент към поддържане на международния ред, мир и сигурност. Японският премиер Шиндзо Абе подкрепи, по думите му, "решимостта на американското правителство да се противопостави категорично на разпространението и употребата на химически оръжия".

Турция гледа на ударите положително. Това заяви вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш. Стана ясно, че часове преди атаката Реджеп Ердоган е призовал Доналд Тръмп да потвърди думите си относно Сирия с действия. 

Тръмп получи подкрепа от представителите на американския Конгрес. Те обаче го призоваха все пак да се консултира с тях, преди да започва война. Много анализи намекват, че случилото се слага край на подобряването на взаимоотношенията между Вашингтон и Москва. Ясен сигнал за това ще дойде още следващата седмица, когато е планирано посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва.

Чуйте още!