Най-малко 10 са жертвите след ракетното нападение в Сирия

Базата в Хомс е била напълно разрушена

07.04.2017 | 13:20 Редактор: Василена Василева
Най-малко 10 са жертвите след ракетното нападение в Сирия

Съединените щати пуснаха 60 ракети Томахоук над военновъздушна база на правителствените сили край град Хомс. Най-малко десет души загинаха, има и тежко ранени. Доналд Тръмп атакува режима на Асад четири дни след предполагаемото химическо нападение край Идлиб.

В 4:40ч. тази сутрин дислоцираните в Средиземно море бойни кораби на САЩ Портър и Рос започват изстрелването на 59 ракети Томахоук. Целта е базата на сирийския режим "Шейрат", разположена на около 45 км източно от град Хомс. Базата е напълно унищожена. При ракетните удари загиват шестима души. Малко преди атаката американският президент Доналд Тръмп призова "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ.

Губернаторът на провинция Хомс заяви, че САЩ са проявили форма на агресия като са нанесли удари срещу военна база, използвана за операциите за борба с Ислямска държава. Той твърди, че атаката няма да спре борбата с тероризма.

Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да се събере на поредното си извънредно заседание, на което да се опита да постигне консенсус по резолюцията, свързана с употребата на химическо оръжие в Сирия. Вчера гласуването на документа бе отложено, след като Русия, която е поддръжник на режима на Башар Асад, наложи вето.