Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Страхливи политици си измиват ръцете с мен, настоя уволненият Любомир Талев

Бившият директор в правосъдното министерство е категоричен, че уседналостта е поискана от президентството

07.04.2017 | 20:21 Редактор: Тодор Петров
Страхливи политици си измиват ръцете с мен, настоя уволненият Любомир Талев

Страхливи политици, които нямат смелост да понесат политическа отговорност, се опитват да си измият ръцете с мен. Ще се боря и ще обжалвам заповедта си за уволнение, заяви категорично пред Bulgaria ON AIR уволненият служител в Министерството на правосъдието Любомир Талев.

Текстове в законопроекта за уседналост, който бе качен в интернет за обществено обсъждане, доведоха до скандал и освобождаване от длъжност на Талев.

В предаването "Денят ON AIR" той разказа , че на заседание на министерството в понеделник е било казано от президента Румен Радев, че трябва спешно законопроектът да бъде допълнен с текстове за уседналост и да бъде качен за обществено обсъждане.

"Има даване на инструкция на изпълнителната власт", посочи Талев и подчерта, че законопроектът е бил изпратен на Министерството на правосъдието от президентството. По думите му той е бил изпратен с допълнени текстове и финализиран в президентството.

Любомир Талев призна, че обсъжда със своите адвокати завеждане на дело за клевета.

Преподавателят по конституционно право Атанас Славов подчерта в студиото на Кузман Илиев, че президентът не може директно да се меси в законотворческата инициатива. 

"Той не е глава на изпълнителната власт. Служебният кабинет не трябва да взима решения под диктовката на президента. Притеснително е, че президентът лично участва в изготвянето на законопроект", коментира той.

Славов вижда напрежение с конституционните текстове. Според него текстовете в законопроекта са в колизия с Конституцията и не би трябвало да бъдат приети.

Вижте видео с цялата дискусия по темата: