Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илия Илиев: От утре "ДРОМ" поставя началото на протестните си действия

Те са срещу расисткото говорене, коментира още той в предаването "Денят ON AIR"

09.01.2017 | 20:37 Редактор: Ирина Георгиева
Илия Илиев: От утре

От утре партия "ДРОМ" поставя началото на протестните си действия срещу расисткото говорене. Недоволните ще се съберат пред сградата на ВМРО, а повод за протеста им е коментар в ефир на зам.-председателя им Ангел Джамбазки за толерирането раждаемостта при непълнолетните роми. Това обяви Илия Илиев в предаването "Денят ON AIR".

"Това са само началото на протестните действия на партия "ДРОМ". Има няколко души в нашата държава, които през последните години всяват доста сериозна омраза в обществото ни. Според нас това е много сериозен проблем, защото никой досега не се е изправил срещу това говорене и начин на поведение", коментира Илиев и уточни, че става въпрос за депутати, евродепутати, политици и лидери на политически партии.

"Като почнем с Волен Сидеров от 2005 г. насам, продължим с Валери Симеонов, въпросният Ангел Джамбазки, срещу което му изказване протестираме", даде за пример Илиев.

Според него тези хора имат популистко говорене, чрез което не целят доброто на държавата, а лични политически дивиденти като говорят срещу ромите.
 
"Ние ще използваме всички лостове на закона и тези хора ще бъдат атакувани от закона и най-вече от Конституцията. Не може да си обществена личност и да си позволяваш расизъм. Това е наказуемо по НК, член 162", подчерта Илиев.

От 7 млн. българи само 52 хил. български граждани получават социални помощи, коментира лидерът на "ДРОМ" данни от социалното ведомство. По думите му 1396 малолетни майки до 16-годишна възраст са родили деца, а родилките между 16 и 18-годишни са 3900 момичета. 

"На 7 млн. българи какво са 3000 родилки", попита той, въпреки че подчерта, че от партията не толерират ранната раждаемост.

"За да се случва това - виновна е социалната политика. Според нас държавата трябва да има специална целенасочена политика за интегриране на изостаналата в социален аспект ромска общност именно в гетата", смята Илиев.

Той е на мнение, че ромските гета постепенно трябва да бъдат заличавани и тази общност там трябва да бъде интегрирана и настанена да живее в останалите квартали на населението.

"Според нас държавната политика трябва да бъде насочена към силни закони, които да не позволяват дискриминиране на ромската общност и когато отиде едно циганче и си поиска работа, когато му бъде отказано с доказателство, че тя не му се дава, защото е циганин, тази фирма - да бъде съдена", добави той.