Пак напрежение в Гърмен, майки скочиха срещу ромите

Страх от епидемия от хепатит А обзе гражданите, спират децата си от училище

14.12.2016 | 15:50 Редактор: Тодор Петров
Пак напрежение в Гърмен, майки скочиха срещу ромите

Ново напрежение между българи и роми в Гърмен. Майки на ученици и жители на общината се притесняват от епидемия от хепатит А, защото има регистрирани 30 болни деца от ромската махала. Местните обмислят да спрат децата си от училище.

Три седмици след последния протест, жителите на Гърмен отново алармират за проблема с ромската махала "Кремиковци". 27 заразени с хепатит А са преминали през Гоцеделчевската болница за последните седмици. Хората искат разрешение на проблема и отново - действия срещу незаконните постройки. 

"Ние подкрепяме протеста на майките, които са разтревожени за здравето на техните деца. Гетото бълва зарази, болести и какво ли още не. Горе не може да съществува това гето. То е източник на лоши неща", категоричен е кметът на с. Марчево Розен Марчев.

Жителите на общината чакат решението на Административния съд за референдума, което ще излезе в петък. Родителите са предупредени да носят на децата си антибактериални кърпички и гелове.

Кметът Минка Капитанова излезе пред общината тази сутрин, където я посрещнаха протестиращите.

"РЗИ отговаря за хигиената и за всички други неща. Специално за хепатита, всички са уведомени, личният лекар и РЗИ контролират процесите", увери Минка Капитанова. 

Директорът на училището в Гърмен полага усилия да балансира между различните етноси. Проблемът с незаконните постройки и липсата на елементарни хигиенни условия в ромския квартал "Кремиковци" остава. Остава и решението на жителите на Гърмен за нови протести.

Вижте целия репортаж във видеото: