Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Велислав Минеков: Експулсирането на турските граждани бе циничен акт

Връщането им в Турция е отвратително престъпление, извършено от правителството на Борисов, настоя Николай Хаджигенов

30.12.2016 | 20:54 Редактор: Жанета Нейкова
Велислав Минеков: Експулсирането на турските граждани бе циничен акт

 

"Събитие на годината беше връщането на хора, поискали убежище в България", смята скулпторът проф. Велислав Минеков. "Не връщане, а този циничен акт  продажбата на живи хора, да го наречем, продажба на роби", уточни той в студиото на "Денят ON AIR". 

Проф. Минеков, председателят на Института за модерна политика Иво Инджов и адвокат Николай Хаджигенов коментираха събитията в България и Европа, като акцентираха на случая, в който държавата експулсира седем турски граждани, смятани от режима на Реджеп Ердоган за привърженици на противника му - проповедникът Фетхуллах Гюлен.   

Професор Минеков определи действията на държавата като "нарушение на българските действащи закони и на Европейската конвенцията за човешки права". Той е категоричен, че страната ни ще бъде осъдена за това. 

Запитан дали експулсирането на турските граждани в Турция е правно издържано или по-скоро е въпрос на междусъседски отношения, Хаджигенов заяви, че това е едно отвратително престъпление извършено от правителството на Борисов. 

"Тези опити, които направиха юристи, в кавички, като Цецка Цачева, които казват, че е било законно - кое точно му е законното на това? Те нарушиха не само две, влезли в сила съдебни решения, а и цялото българско законодателство, включително и най-върховния нормативен акт в света, а именно Европейската конвенция за защита правата на човека", акцентира адвокатът.

Иво Инджов заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че правителството, и в частност МВР, са реагирали много бързо в казуса с турските граждани, които бяха върнати обратно в южната ни съседка и са злепоставили България, предавайки едни хора в лапите на Ердоган.

"Ние сега не знаем какво става с тях в Турция. А по отношение на бежанската вълна – липса на цялостна позиция. България има късмет, че бежанците не искат да останат тук", обобщи Инджов.

Цялата дискусия в "Денят ON AIR" гледайте във видеото: