Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Българското общество е в шизопараноидно състояние"

Тази оценка постави психологът Пламен Димитров в контекста на зачестилите прояви на насилие от страна на българи в чужбина

16.12.2016 | 21:15 Редактор: Жанета Нейкова

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева и психологът д-р Пламен Димитров коментираха последните криминални проявления, при които българи нападнаха граждани в Германия и Испания. Двамата дискутираха в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR въпроса дали насилието се превръща в норма за саморазправа. 

Марта Георгиева е на мнение, че българите вече изнасяме насилие в чужбина и че това не е от скоро.

"Сега се разбира в какъв мащаб е. Тук проблемът по-скоро е липсата на справедливост в България. Кой е научил този насилник в Берлин, че подобни действия са безнаказани? Това му е показано именно в България от българската правосъдна система и полиция и от всички други органи. Ние сме свидетели и в нашата страна на насилие. Онзи ден в центъра на София заради един клаксон беше убит човек", посочи Георгиева.

Общинският съветник допълни, че основната причина е, че няма правосъдие и насилието става норма за саморазправа и за решаване на всякакъв вид проблеми.

Според психолога д-р Пламен Димитров, ако бяхме в една правова Европа, националността на насилника ще се съобщи и той ще има отговорности, които трябва да поеме пред закона, в която и държава да се намира.   

"В България се създава такъв манталитет - непрекъснато се призовава към жестокост, към насилие, защото хората не чувстват, че справедливостта се налага от закона. Безпричинната жестокост е нещо още по-страшно от това", смята тя.  

"Саморегулацията в поведението има смисъл, само ако се пречупва през нас, които приемаме да спазваме правила в общуването. Раздаването на правосъдие чрез наказание и затвор няма да доведе до премахване на корените на насилието. Проблемът е, че нямаме достатъчно рефлекция за реалността в обществото. Живеем не просто в измислена реалност, живеем в самозаблуда за това какво се случва в живота ни. Не се отчитат реалните фактори, които определят качеството на живот", категоричен е психологът д-р Димитров.

.Димитров говори за понятие, което психологията използва и според него то описва състоянието на общестовото в България.

"В психологията имаме един термин, идващ от изследване отношенията между майка и дете. В тези отношения детето може да формира две позиции: едната е шизопараноидна - в такова състояние е българското общество, а другата е зряла-депресивна позиция, в която детето вижда, че обектите, към които се стреми са както добри, така и лоши, в зависимост от обстоятелствата. В този смисъл, у нас много лесно се преминава към такова разцепващо мислене и на търсене на виновни. Истината е, че нещата са със светлосенки."