Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо не бяха намалени партийните субсидии?

Големите партии са се превърнали в банки, настоя независимият депутат Велизар Енчев в "Денят ON AIR"

14.12.2016 | 20:21 Редактор: Тодор Петров
Защо не бяха намалени партийните субсидии?

Независимият депутат Велизар Енчев заяви в предаването "Денят ON AIR", че големите партии в българския парламент са се превърнали в банки. Той настоява за промени в Закона за политическите партии и застана зад намаляване на субсидията от 11 на 5 лева за един глас.

"Всички гласуваха "против" или "въздържал се" за разглеждането на проблема в парламента. Депутатите дадоха сигнал на избирателите, че тази точка изобщо няма да се разгледа в този вид", посочи народният представител и припомни, че въпросът за намаляване на субсидиите е получил най-голяма подкрепа на проведения референдум. 

Според госта на Bulgaria ON AIR ПП ГЕРБ държи на влог 33 млн. лева. Велизар Енчев предлага и още една промяна в Закона за политическите партии - получилите над 1% на парламентарни избори да се третират като бюджетни организация и ако до 31 декември не изразходват партийната субсидия, да я върнат в държавния бюджет. 

"Малките партии ще се съобразят с факта, че не може в най-бедната държава в ЕС да се дават най-големи субсидии", допълни народният представител.

Велизар Енчев е категоричен, че всичко, което се случва в държавата зависи от премиера. "Ние отдавна сме премиерска република", каза депутатът и добави, че единствено Бойко Борисов може да каже какво ще се случи.

По думите на Енчев всяка промяна в Избирателния закон преди избори е неправилна, но партийните субсидии не са проблем, който изисква големи дискусии. "Това е работа за 1-2 часа. Въпросът с мажоритарния вот предполага месеци работа", посочи депутатът и добави, че двете точки трябва да се разделят.