ГЕРБ внася проект в подкрепа на въпросите от референдума

Можем да чуем вота на суверена, заяви Десислава Атанасова

14.11.2016 | 18:20 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ внася проект в подкрепа на въпросите от референдума

ГЕРБ застават зад резултатите от националния референдум, в който гласуващите бяха питани по три въпроса. Така партията подкрепя и трите въпроса, на които гражданите са отговорили с "да". Сред тях е и предложението за намалянето на годишната държавна субсидия на партиите от 12 на 1 лев. на всеки действителен глас при последните парламентарни избори. 

Референдумът няма задължителен характер, тъй като не успя да запълни необходимия за това брой от 3 500 585 избиратели, с недостиг на 12 хил. гласа, по данни на ЦИК.

Затова сега въпросите ще бъдат гласувани в пленарна зала, а от ГЕРБ дори посочиха срок за сласуване на законопроектите по трите въпроса в парламентарната Комисия по правни въпроси.

"До края на 15 декември 2016 г. Комисията по правни въпроси да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по точки едни две и три в Изборния кодекс", обяви точка четвърта от позицията на ГЕРБ зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главечев.

"Тук следваме трите въпроса така, както са зададени. По тях би следвало да се произнесе Народното събрание, затова подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса, по които избирателят е отговорил положителено. В точка четвърта сме посочили най-краткия възможен срок с оглед на вече краткия времеви хоризонт на този парламент, в който да би могло да се разгледат всички постъпили законопроекти по тези три въпроса. Въпросът за задължителното гласуване вече е приложен. Въпросът, който касае партийните субсидии - ние имаме готовност да внесем законопроект за изменение и допълнения в Закона за политическите партии, като предложим отпадането на субсидията въобще, т.е. нула", заяви от своя страна Данаил Кирилов.

А Десислава Атанасова допълни: "Това е демонстрация, че ГЕРБ е била последователна в политическите си послания и тогава, когато наордът ни е давал ясно знаци, ние сме ги разчитали. Това, че днес внасяме подобен проект за решение за разглеждане от Народното събрание, е ясна последователна поизиця, че можем да чуем вота на суверена"