Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кадиев: Следващото правителство вероятно ще бъде коалиционно между ГЕРБ и БСП

Той коментира и протеста на съдиите днес като обясни, че трябва да има ново райониране

09.12.2016 | 20:25 Редактор: Ирина Георгиева
Кадиев: Следващото правителство вероятно ще бъде коалиционно между ГЕРБ и БСП

Мажоритарният вот в два тура ще произведе парламент, който е абсолютно непредсказуем. Това прогнозира независимият депутат Георги Кадиев в предаването "Денят ON AIR"

Няма никаква гаранция, че ГЕРБ ще спечелят изборите, посочи Кадиев и даде пример с новата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която беше подкрепена от партия "Нормална държава". Той обаче прогнозира още, че най-вероятно следващото правителство ще бъде коалиционно и ще бъде между ГЕРБ и БСП.

"Всичко е възможно да се случи. Ще бъде голяма грешка на БСП, ако го направи. Но винаги ще се намерят някои хора, които са гладни и ще искат да влязат в управлението", коментира Кадиев.

По думите му няма време за промяна в изборните правила. Депутатът съобщи, че в понеделник ще внесе законопроект за промяна на преференциите.

Кадиев коментира и протеста на съдиите пред сградата на ВСС от днес. 

"Хората трябва да разберат, че за да има добра съдебна система, не е проблем и въпрос само за работещите в тази система, а и въпрос за гражданите. Ние страдаме от това, че има лоша съдебна система. Бавене на дела, лоши битови условия, корупция. Това са неща, които по никакъв начин не бива да се премълчават - оказване на натиск, лошо райониране на самата съдебна система, неравнопоставеност на труда", смята Кадиев.

Предлагаме ново райониране, заяви депутатът. Според него правилното е да се гледа не населението, а заведените съдебни дела колко се падат на един съдия.

"Изключителен проблем с прокуратурата и какво правим с нея. Как трябва да се избира главният прокурор. Според нас прокуратурата трябва да излезе от съдебната система и да бъде вкарана в подправителството или главният прокурор да се избира пряко", добави още той.

Искаме съдебна система, която да обслужва гражданите, заяви Кадиев.

Депутатът коментира още в студиото на Bulgaria ON AIR и решението на кабинета да даде 600 млн. евро като държавна помощ на НЕК, с които да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". По думите му с това решение се спестяват лихви и според него е правилно.

"Най-важното за мен е какво правим с тези два реактора, защото очевидно "не може да варите" компоти в тях, нито можете да ги ползвате за друго. Или ги продаваме, което звучи невъзможно, тъй като те се правят за специфична площадка и специфично място. Или по-вероятното е да ги реализираме там, където са били предвидени - в Белене. Разбирам, че китайската ядрена компания има интерес към АЕЦ - Белене. Дори разбрах, че са били тук и са тръгнали да гледат строителната площадка", заяви Кадиев.

Това е правилният път - частен инвеститор, който да влезе на мястото на държавата, тъй като очевидно тя не може да си позволи да завърши проекта, смята Кадиев. Той категорично е за развитие на ядрена енергетика в България.