Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка

Протестът на съдиите продължава пред сградата на ВСС

09.12.2016 | 13:22 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов

Съдии и служители от Софийския районен съд (СРС) излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Въпреки че митингът трябваше да бъде от 11 до 13 часа, недоволството продължава и в този момент. 

Стигна се и до оставката на председателя на СРС Методи Лалов. Вижте какво каза той:

 

 

Движението пред ВСС е блокирано, тъй като в сградата тече среща между представителите на протестиращите съдии от СРС и членове на ВСС. 

Причините за недоволството на магистратите са две – тяхната свръхнатовареност и непрестанните проверки от страна на Съвета към Софийския районен съд. Те заявяват, че като най-голям съд в страната имат и най-много работа, съответно заплатите им са изключително ниски. 

От ВСС контрират, че като най-голям съд, СРС е получил най-много пари и през последните няколко години са назначени над 40 нови съдии, което е намалило работата на един съдия годишно. От ВСС подозират, че протестът е продиктуван от политически интереси.

Всеки момент се очаква срещата в сградата на ВСС да приключи. В момента позициите на двете страни са изключително раздалечени една от друга, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.