Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Манол Генов: Оградата по границата не върши своята основна функция

Трябва да се вземат сериозни мерки по отношение на нелегалния поток, подчерта той в Денят ON AIR

08.12.2016 | 20:17 Редактор: Ирина Георгиева
Манол Генов: Оградата по границата не върши своята основна функция

Оградата по границата не върши своята основна функция - да спира нелегалния бежански поток. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП лява България" Манол Генов в предаването "Денят ON AIR".

"Имаме 160 офицери от Фронтекс. Къде стоят те? Обикновено ги ползват за преводачи по КПП-тата и по асфалтираните пътища около браздата. Явно те съзнателно биват държани там, за да не могат да пречат на каналджийството. В медиите излизат различни числа за тарифите на каналджиите, за участието на определени лица от "Гранична полиция". Пратили сме и армията там - тя върши своята работа там. Армията трябва да "стъпи по-мощно там". Мисля, че и на новоизбрания президент, който ще встъпи в длъжност на 22 януари, това ще бъде едно от основните негови условия - към правителството, към изпълнителната власт", посочи Генов. 

На границата са спрени 4800 мигранти за една година, а заловените на територията на страната са 18 000 - интересен е въпросът как минаха останалите 15 000, запита социалистът. Според него, за да се промени това, трябва да имаме едно ефективно използване на средствата, които Европа се очаква да даде. Трябва да се вземат сериозни мерки по отношение на нелегалния поток, подчерта Генов.

По думите му България трябва да работи за денонсирането на Дъблинското споразумение.

Депутатът коментира и политическата обстановка в студиото на Bulgaria ON AIR. Според него държавата не е в хаос, а парламентът и законотворческият процес си работят нормално. 

БСП е готова и ако вземе властта, тя ще излезе с кадри, които могат и носят отговорност, заяви Генов. 

Запитан дали от РБ са отправили покана за среща към ръководството на БСП, по повод това, че се очаква президентът Росен Плевнелиев да им даде мандата за съставяне на правителство, той отговори, че не е чул за подобно нещо.