Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мариана Тодорова: Свикването на ВНС е изходът от политическата безпътица

Трябва да има избори, за да се конституира ново мнозинство с висока степен на доверие, каза народният представител от АБВ

02.12.2016 | 20:03 Редактор: Луиза Божинова
Мариана Тодорова: Свикването на ВНС е изходът от политическата безпътица

Идеята за свикване на Велико народно събрание (ВНС) на АБВ е изходът от тази политическа безпътица, в която дълго време се намираме. Много от проблемите за промяна на политическия модел  биха се решили чрез ВНС - да се види легитимно ли е състоянието на властта в момента, какво да бъде финансирането, каква да бъде избирателната система, при какви правила да се провеждат референдумите.

Това коментира народният представител от АБВ Мариана Тодорова в предаването "Денят ON AIR". По думите й освен изборното законодателство, обект на ВНС могат да бъдат и много други теми и проблеми. За да се свика то обаче трябва да има готов проект за Конституция, който да е одобрен от 2/3 от парламентарното мнозинство.

"Трябва да има избори, за да може да се конституира ново мнозинство, което да има висока степен на доверие", настоя Тодорова. Тя заяви, че тезата на АБВ от гледна точка на избирателната система е за въвеждане на смесена от немски тип - разделяне на мажоритарното и пропорционалното представителство 50 към 50.

На въпрос дали се е осъществила наказателна акция срещу науката, Тодорова е категорична, че точно това се е случило.

"Вчера беше един от моментите, в който силно се ерозира доверието в националните институции. Най-лошото е, че на учените в България се гледа като на социално бреме", каза тя в студиото на Владимир Сиркаров.

По отношение на това кой ще е новият български еврокомисар, Мариана Тодорова посочи, че няма никаква яснота, всичко е подчинено на слухове и спекулации. По думите й трябва максимално бързо да се излъчи еврокомисар, за да се запази или настоящият ресор, или да се борим за следващия.

"Иначе ще ни бъде определен символичен ресор и да отидем изцяло в периферията, без да можем да провеждаме каквато и да е национална политика", заключи народният представител от АБВ пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: