Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Гечев: Младите учени от БАН са под финансов риск

Докторантите взимат , колкото чистачка, заяви в "Денят ON AIR" депутатът от БСП

01.12.2016 | 20:12
Румен Гечев: Младите учени от БАН са под финансов риск

600 докторанти от БАН се намират във финансов риск, тъй като няма средства да бъдат финансирани и да продължат обучението си. 

Това заяви в предаването "Денят ON AIR" депутатът от БСП Румен Гечев по повод неодобрения бюджет за наука и научни изследвания.

Припомняме ви, че макар бюджетната комисия в парламента да реши, че БАН ще получи допълнително 10 милиона лева за следващата година, мнозинството в парламента в крайна сметка не позволи средствата за учените да се увеличат с гласуването на второ четене на текстове от проектобюджета за 2017 г.

Гечев коментира позицията на левицата така:  "Реакцията на БСП е такава, защото не се изпълняват приоритети на ЕС за предимство на финансиране на науката и научните изследвания. България е единствената страна в ЕС, която с такава политика и с такова свиване на бюджетите за наука, торпилира политиката на ЕС за страните членки".

Той е категоричен, че ситуацията в БАН е критична и подчерта, че там млади доктори започват с работни заплати, колкото на чистачките в частни фирми.

"Ние настояваме за повече средства за наука, но и си даваме сметка, че няма как да изсипем всичките пари там, тъй като нашите възможности са ограничени. Фактите са, че БАН дава 60 процента от научната продукция на България. 600 докторанти са поставени под риск", уточни Гечев. 

Той обясни, че всъщност има допълнителни източници и донори на средства , но науката е сфера, в която трудно се оценява и финансира.

"Практиката в Европа е първо да се гарантират заплатите на научните работници. Приходите от научни проекти не са само за заплати, те отиват и за капиталови разходи. Тук става дума за социална несправедливост. Не може да говорим за  леви и десни, когато става дума за БАН, защото тя не е политически ориентирана", категоричен е народният представител.

Според него всяко правителство преразпределя това , което е произведено повече, но най-лошото е, че този дъжд "от трохи" отива в сектори, които не са реформирани.

"Увеличаването на бюджетните разходи в тези сектори е правилно, но трябва да бъдат реформирани", смята гостът.

Относно политическата ситуация у нас Гечев каза, че при такава политическа шизофрения от страна на  ГЕРБ, не може да направи никакви прогнози за бъдещето на страната.

"Резултатите на БСП ще бъдат по-добри на едни предсрочни избори, но за да ползваме този успех, който е на основата на БСП и личните качества на ген. Румен  Радев, трябва да работим и  ще се представим много добре", заключи депутатът от БСП Румен Гечев и допълни, че според социологически проучвания БСП води с 2 процента пред ГЕРБ.