Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От ГЕРБ искат повече млади на ръководни места в БАН

1,5 млн. са били отпуснати тази година за младите кадри в Академията, заяви Даниела Савеклиева

01.12.2016 | 20:19 Редактор: Мария Аладжова
От ГЕРБ искат повече млади на ръководни места в БАН

Искаме да виждаме млади учени, които работят в БАН, но и които участват в управлението на Академията. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която е и член на Комисията по бюджет и финанси към НС.

Темата, по която тя говори, е приетият днес от парламента бюджет за 2017 година и конкретно дебатите около средства за БАН.

"В бюджета за 2017 година предвидените средства за наука се увеличават с близо 37 млн. лева. От тях 5 млн. лева са директно за субсидията на БАН", посочи Савеклиева.

"Тази година имаше отпуснати 1,5 млн. за развитието на младите учени в БАН. По междинните отчети, които получихме, всъщност се вижда, че 45% от този милион и половина не са отишли за младите учени, а за техните ръководители", коментира още тя.

По думите ѝ основният проблем в Академията е структурен и трябва да бъде решен вътрешно.

Савеклиева коментира още, че при съставянето на бюджета за догодина популизмът е бил водещ фактор, който е разпалил страстите в пленарната зала. Тя беше категорична, че от ГЕРБ няма да размислят и да преговарят отново с Патриотичния фронт, защото това би било крачка назад, особено след развоя на събитията в бюджетната комисия.

"Когато започва да се използва чисто популистката идея за вдигане на минималната пенсия (до 300 лева, предложение на ПФ - бел. ред.) и да се започва разбиване на една пенсионна реформа, което действа от дълги години, какво бихме очаквали ние от едно такова правителство, което пък и ще подкрепяме?", попита народният представител.

Вижте пълния разговор във видеото: