Скандал в парламента заради парите за БАН и Софийския университет

Депутатите търсят процедурни хватки, за да гласуват допълнителни 10 млн. лева за наука

01.12.2016 | 13:17 Редактор: Тодор Петров
Скандал в парламента заради парите за БАН и Софийския университет

Скандал с бюджета на просветното министерство. Заради парите, предвидени за БАН и Софийския университет, вместо бюжетът да мине окончателно в пленарната зала днес, отново беше върнат в комисия. 

В момента напблюдаваме "Параграф 22", а изходът от ситуацията не знаят и самите депутати. Те решиха да увеличат бюджета за наука с 10 млн. лева, но в разходната си част Бюджет 2017 беше приет на първо и второ четене, където не са заложени тези пари, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от парламента.

 Тази точка от бюджета беше върната на извънредна бюджетна комисия, където се гласуваха допълнителни пари за учените. Преди малко бяха гласувани парите за БАН. Обмислят се различни процедурни трикове, за да може да има трето прегласуване на бюджета, където да бъдат поправени всички грешки.

"За наука пари има. Но за науката, която може да ги заработи. Която може да прави добри проекти, които да доведат до съответния резултат", коментира народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Много е странно, че точно тези 10 млн. лева за наука са предмет на техническа грешка. Ако от партия ГЕРБ сте против, излезте на микрофона и обяснете защо", контрира депутатът от БСП Румен Гечев.

Депутатите решиха да минат през целия бюджет и чак тогава да се спрат на парите за наука. Те удължиха работното си време с цел да бъде решен проблемът с парите за БАН и СУ.