Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Преди по-малко от месец: 128 болни мигранти в центъра в Харманли

Това отчете доц. Георги Кючуков в "Денят ON AIR" като добави, че всеки трети мигрант там е с пиодермия

25.11.2016 | 20:53 Редактор: Ирина Георгиева
Преди по-малко от месец: 128 болни мигранти в центъра в Харманли

От началото на годината в РПЦ - Харманли има установени 64 случая на краста, 9 на малария и 1 недоказан случай с лайшманиоза, показват данни на Регионалните здравни служби за областта. Това отчете народният представител от ПП АБВ доц. Георги Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му всеки трети мигрант в центъра е с пиодермия - гнойна инфекция на кожата - не е заразно, но признак за лоша хигиена.

"Преди около 10 дена на една пресконференция на АБВ, ние повдигнахме въпроса именно за риска, не само за мигрантите, но и за околното население, от тези заболявания. Беше изпратен екип на ВМА. От всичките пребиваващи в лагера в Харманли, са открити 128 души, които са били болни. От тях 36 с пиодермия, 28 са с краста и 9 с варицела. Днес ми прозвуча непрофесионално изказването на министъра на МВР, че сред мигрантите няма заразни заболявания", коментира още Кючуков.

Варицелата и крастата могат да се предадат на местното население, смята той. Според него инфекциозните и остра контагиозните болести трябва да бъдат поставени под карантина. 

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира и още един много важен въпрос - сред тези мигранти има и деца, а в България има задължителен имунизационен календар, който е предимно насочен към малките. След като те са в страната, това трябва да касае и тях, посочи Кючуков. По думите му Министерство на здравеопазването трябва да се погрижи за тях.

"Те имат право на лечение във всяко едно отношение, имат право на имунизация, но имат задължение да спазват здравните закони на България", заяви той като добави, че насила никой не може да бъде имунизиран или прегледан.

"От чисто медицинска гледна точка тези, които отказват лечение и профилактика трябва да бъдат третирани като опасно болни за околните и за здравето на българските граждани. Предложението ни е тези, които отказват лечение, да бъдат лишавани да контактуват с българските граждани", каза Кючуков.

Той коментира и политическата обстановка в страната. Запитан дали може да се очаква обединение вляво, Кючуков отговори, че би трябвало да се стремят към такова.

Ние като лява партия винаги сме отворени за диалог с БСП, както и с други леви формации, добави той. По думите му на този етап, от АБВ не губят оптимизъм и се надяват, че ако лявото в България не бъде обединено, поне ще си сътрудничи.

"По време на тази правителствена криза, която може да премине в политическа, нямаме право да се сърдим един на друг и да преглътнем това, което е станало", призова той.

Целия разговор вижте във видеото: