Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог: Обществото се нуждае от подобряване, не от реформа

На следващите избори много от основните играчи силно ще надценят своите очаквания, каза Росен Йорданов пред Bulgaria ON AIR

24.11.2016 | 20:37 Редактор: Луиза Божинова
Психолог: Обществото се нуждае от подобряване, не от реформа

Как изглежда политическият живот у нас през очите на психологията? Според Росен Йорданов за българското общество основната нужда в момента не е нито от реформа, нито от промяна, а от подобряване.

"Това е думата и мисълта около която едно бъдещо стабилно правителство трябва да се концентрира", посочи психологът в предаването "Денят ON AIR".

Йорданов каза, че на следващите избори много от основните играчи силно ще надценят своите очаквания и отново ще се окажем в една конфигурация, която няма да даде възможност да имаме стабилно управление, от което всички се нуждаем.

По отношение на ефекта от политическата криза върху обществото, бизнеса и институциите, Йорданов смята, че той е негативен. По думите му много от хората, които се опияниха от "избора, който направиха", тепърва ще търпят махмурлука на това, което са направили.

"Имам пряк досег до хората, които се занимават с бизнес. Повечето от тях реагираха абсолютно адекватно и казаха, че ще изчакват и няма да бързат. Всички онези програми, които правеха, в момента са в лек застой", сподели той в студиото на Кузман Илиев.

Що се отнася до администрацията, според психолога тя донякъде е доволна от подобна ситуация. "Защото там настава едно поведение, което наричам защитен режим на функциониране - мотивацията да не сбъркаш надделява над мотивацията да направиш нещо конструктивно", коментира Росен Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: