Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Изключвам резултатите за референдума да са манипулирани

Той е важна промяна, каза проф. Анна Кръстева в "Денят ON AIR

11.11.2016 | 20:36
Политолог: Изключвам резултатите за референдума да са манипулирани

Масовото участие в референдума, страстите и дебатите, които предизвика, са една малка победа на демокрацията. Не мога да допусна, че толкова отговорен орган като ЦИК може да манипулира резултатите. Бих го изключила като хипотеза. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политологът проф. Анна Кръстева.

По думите й всички политолози са излезли със становище, което е "за" един информиран дебат.

"Референдумът е една важна промяна, ако тръгне българският законодател да я осъществи. Важно е българските граждани да знаят силните и слабите страни. Няма идеална система. Ние обясняваме какво представлява мажоритарната система там, където е въведена", посочи проф. Кръстева.

Те е категорична, че от тази система печелят силните партии на две нива-силни на регионално ниво и силни на национално ниво.

В разговора в студиото на Кузман Илиев се включи и представителят на Института за модерна политика Петър Кичашки. Той посочи, че волята на народа е безпрекословна.

яма значение дали са гласували с 10 хил. по-малко или повече, отколкото е прагът. Няма закон, който да противоречи на морала. В референдума са гласували над 50 % от избирателите. Има огромен процент хора, които са казали "Да" на въпросите от референдума", обясни Кичашки.

Той е на мнение, че този въпрос не бива да се решава само в рамките на НС.  

"Дали има манипулация или не се доказва по съдебен ред. Има моменти, когато един закон е несправедлив и отдалечен от основните принципи на морала, че се превръща в едно облечено в норми безправие. Законът за референдумите трябва да бъде променен", категоричен е Кичашки.

По думите на политолога проф. Кръстева референдумът ще мине, защото е в полза на ГЕРБ. 

"Той е аргумент от последните избори през 2009 година. Кандидатите, които бяха мажоритарно избрани, бяха в подкрепа на две партии-ГЕРБ и ДПС. Същото ще стане и сега, но демокрацията е нещо, което се учи", припомни проф. Кръстева.

Според Кичашки у нас трябва да се въведе мажоритарна система от френски тип.

"През 2009 година изборите бяха в изключително мнозинство на първи тур. Тоест печели този, които има повече проценти на първи тур. Сега говорим за система с абсолютно мнозинство в два тура", заключи представителят на Института за модерна политика Петър Кичашки.