Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стойчо Стойчев: Сблъсъкът на балотажа ще бъде между партии, а не между кандидати

Вотът, който не е за Цачева е срещу Борисов, добави Васил Василев в Денят ON AIR

11.11.2016 | 20:19 Редактор: Ирина Георгиева
Стойчо Стойчев: Сблъсъкът на балотажа ще бъде между партии, а не между кандидати

"Всички дебати за президентския вот, както и личностите на кандидатите, останаха на втори план. Ясно е, че залогът е много по-голям на балотажа в неделя. Зад Цецка Цачева застана Бойко Борисов, а зад генерал Румен Радев - Корнелия Нинова и Илияна Йотова. Сблъсъкът ще бъде на партии, а не на кандидати". 

Това заяви политологът Стойчо Стойчев в Денят ON AIR. По думите му оттук нататък е заложено бъдещото управление на страната.

Според политолога нерешилите за кого да гласуват няма да се поддадат на добрата риторика на единия или на другия кандидат, а по-скоро в момента се колебаят дали искат да оставят правителството на Бойко Борисов на власт или да го свалят. 

"Дебатът се очертава вече не като ген. Румен Радев или Цецка Цачева, а като статуквото или промяната. Всъщност вотът, който не е за Цачева е срещу Борисов, а не е срещу нея." Това пък е позицията на предприемача Васил Василев.

Той коментира, че това е ефектът от политиката на Борисов през последните месеци и на грешките, които е допуснал.

"Това, което ген. Радев направи с появата си и това, което се разви особено през последните седмици, беше едно освобождаване от страха, защото през последните 10-15 години българинът има много страх от властта. Като че ли изведнъж тази подтиснатост спечели и това може би е един много важен резултат и той може да се сравнява с ефекта от 10 ноември, когато изведнъж хората започнаха да говорят и да действат, смятайки, че това ще оправи България", смята Василев.

Стойчев от своя страна не се съгласи, че ген. Радев би могъл да причисли към промяната. В ефира на Bulgaria ON AIR, той заяви, че носители на промяната са хора като Веселин Марешки, като Слави Трифонов - те обират протестния вот. 

"В резултата на ген. Румен Радев има протестен вот, има анти-ГЕРБ. Отчасти добрите резултати на Радев се дължат на кандидатурата на Цачева. Той не е нов за системата, макар че е бил военен досега, а не действащ политик. Това е един човек, който е бил социализиран в тази институционална, политическа среда. Не демонстрира някакви нови идеи, а и на Президентската институция като цяло не й отредено като цяло да реализира политики", добави Стойчев.

Европейска практика е да се подаде оставка, когато се изгубят ключови избори, независимо, че не са парламентарни, посочи политологът. 

"От едни предсрочни избори ГЕРБ ще спечели много повече, отколкото БСП. Това е причината, поради която Корнелия Нинова не можа да си се израдва на победата. Тя в момента се страхува от предсрочни избори, защото знае, че резултатът на Румен Радев не е резултатът на БСП. Ако изборите се проведат сега или след месец - два, периодът е къс и по съществуващото изборно законодателство, а още повече, ако се въведат предложенията от Референдума за мажоритарна избирателна система, победата на ГЕРБ е гарантирана. Във втория случай дори може да се стигне до еднопартийно мнозинство. За това нищо не би спряло Бойко Борисов да си изпълни обещанието. От една страна ще остане коректен към избирателите си, а от друга в следващия парламент ПГ на ГЕРБ ще бъде много по-голяма, отколкото в момента. Така ще има електорална печалба, изпълнявайки волята на 3,5 млн. избиратели, които са гласували за мажоритарната избирателна система", заяви Стойчев.

Василев добави, че се страхува от съставянето на служебен кабинет от Росен Плевнелиев, защото последните два не са направили нищо хубаво за държавата.