Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Атанас Семов: Референдумът е най-висшият акт на властническо произнасяне

Коментар в "Денят ON AIR"

04.11.2016 | 20:43 Редактор: Мария Аладжова
Доц. Атанас Семов: Референдумът е най-висшият акт на властническо произнасяне

Предстоящият референдум, който ще се проведе заедно с президентските избори, е по-важен от вота за "Дондуков" 2, заяви доц. Атанас Семов в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR. По думите му именно референдумът е от ключово значение, защото можел да генерира първите промени в политическия модел на България от последните 25 години. 

"Законът за референдума е противоконституционен. Той вулгарно изменя духа на чл. 1. ал. 2 от Конституцията, която предвижда, че цялата власт принадлежи на народа и се осъществява от него пряко и едва след това чрез предвидените в Конституцията органи", коментира доц. Семов. 

По-рано тази година Конституционният съд премахна три от въпросите на референдума, единият от които беше свързан с броя на депуатите в НС. Тогава се поясни, че броят на народните представители може да бъде променян единствено от Великото народно събрание:

"Не може да има въпрос, който да е в компетентността на Великото народно събрание, но да не е в компетентността на референдума. Референдумът е най-прекият, най-висшият акт на властническо произнасяне, суверенът се произнася пряко по управленския въпрос, а не косвено чрез избранници, примерно велико или в обикновено народно събрание", заяви гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Запитан дали волята на народа по определени въпроси не носи рискове, доц. Семов отговори с въпрос: "Че в управлението на партиите няма ли рискове?".

По думите му задължителното гласуване на тези избори де факто няма задължителен характер и може "да оправдае евентуалната поява на 100 - 200 хил. мъртви души".

"Реално в България има 5,5 млн. избиратели в най-доброя случай, от тях около 3,5 до 4 участват в изборите", изчисли доц. Семов.