Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Окончателно! Събарят паметника пред НДК

Архитектите Валентин Старчев и Делчо Делчев коментират темата пред Bulgaria ON AIR

31.10.2016 | 20:07 Редактор: Луиза Божинова
Окончателно! Събарят паметника пред НДК

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) "1300 години България" ще бъде демонтиран през 2017 година. Бащата на монумента - професор Валентин Старчев сподели в предаването "Денят ON AIR", че е учуден от решението на съда. По думите му идеята паметникът да се раздели на архитектура и скулптура е абсурдна.

"С архитектурата може да се прави всичко - да се надстроява, да се премества, да се унищожава. А със скулптурните композиции да се направи някаква нова аранжировка или да отиде в някакъв музей в София. Това са абсурдни неща", коментира пред Кузман Илиев проф. Старчев.

"Повечето хора, които имат отношение към дизайна и архитектурата харесват паметника в тази му естетика, особено след като той беше разсъблечен от мраморните плочи", допълни и архитектът Делчо Делчев. "Решението, което се взе не беше за да се решат два много важни проблема - как да се върне към живот мястото на паметника и как да се реши въпросът с липсващия паметник на I и VI Пехотен полк."

Делчев посочи, че е мит това, че паметникът "1300 години България" е опасен.

"Предварителната ни оценка е, че разрушаването на тази структура не би коствало по-малко от триста хиляди лева", посочи още той.

Вижте във видеото целия разговор: