България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решението да бъде премахнат паметникът "1300 години България" – прибързано!

Държавата да бъде по-активна за възстановяването на мемориала на I и VI пехотен полк, призова от ефира на Bulgaria ON AIR адв. Димитър Петров

25.04.2016 | 11:50 Редактор: Ирина Георгиева
Решението да бъде премахнат паметникът

Много прибързано беше взето решението да бъде премахнат паметникът "1300 години България". Това заяви архитектът Делчо Делчев, един от съоснователите на сдружение "Трансформатори" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него решението е прието и без достатъчно аргументи.

Съществуват две инициативи, които имат интерес към това място, посочи арх. Делчев. По думите му едната е "Запазването и съхраняването на съществуващия монумент", а другата - "За възстановяване на паметника на загиналите от I и VI Пехотен полк от желязната дивизия".

Решението да се премахне паметникът е в ущърб и на двете инициативи, смята архитектът. По думите му по казуса за "I и VI Пехотен полк" въобще не са обсъждани алтернативи за неговото възстановяване, а вариант за съхранение на паметника "1300 години България" е сдружение подобно на тяхното да го вземе за 2 години като генерира приходи за Общината, вместо мястото да бъде заградено.

Според адвокат Димитър Петров, председател на УС на Сдружение "За възстановяване на паметника на I и VI пехотни полкове на Първа Софийска дивизия" - въпрос на време е възстановяването на мемориала да се случи.

Събарянето на "I и VI Пехотен полк" е неуважително, неморално и ако трябва да се говори с юридически квалификации - отиващи към хулиганство действия, посочи адв. Петров. 

Припомняме, че през 1994 г. започва дискусията за възстановяването на паметните плочи на "I и VI Пехотен полк", но едва през шест години по-късно по инициатива на Сдружението за възстановяване на войнишките паметници и на Съюза на царските офицери започват конкретни дейности. Тогавашният военен министър Бойко Ноев отпуска от бюджета на МО проектантския хонорар в размер на 35 000 лв. Плочите обаче не са възстановени, а парите - изчезват.

"Жалко. Жалко е за всички, които са се занимавали с това нещо и са докарали нещата дотам - да не се знае къде са отишли 35 000 лева за възстановяване на един войнишки мемориал, който е различен от всички останали. Той е съборен. Вижте в Наказателния кодекс в момента това е военно престъпление по време на война, а ние събаряме в собствената си държава паметник на собствени войници, които са отивали, зарязвали семейства ... просто няма смисъл да го коментираме", добави адв. Петров.

От Сдружението "За възстановяване на паметника на I и VI пехотни полкове на Първа Софийска дивизия" не са правили разчети колко ще струва възстановяването на мемориала, но смятат, че държавата трябва да бъде по-активна.

"Тепърва предстои ангажирането на Община и на инициативни комитети и сериозният разговор за техническото случване на това възстановяване. Това не изключва ангажиментът на инициаторите на това възстановяване в лицето на военно-патриотичните организации, които многократно са декларирали, че ще изпълнят този ангажимент. Подкрепя се и от областната комисия Военни паметници, както и от нас, събиращи цялата гражданска енергия", коментира още той.