Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Джупанов: Агресията е вродена, но може да се канализира в градивна посока!

Всеки ден човек трябва да се освобождава от негативното напрежение, препоръча Маргарита Бакрачева в Денят ON AIR

31.10.2016 | 20:06 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Джупанов: Агресията е вродена, но може да се канализира в градивна посока!

"На две нива са причините за агресия. Едното е на индивидуално ниво, когато човек става агресивен - когато се чувства несигурен и смята, че трябва да се защити. Това, което ни вълнува в случая е един модел на поведение, който е обусловен от два фактора - единият от липсата на норми и липсата на наказания. А вторият фактор, когато говорим за тийнейджъри, е и модел на подражание - моделът, който печели слава и моделът, който заслужава и издига съответно човека на по-високо ниво."

Това коментира психологът Маргарита Бакрачева в Денят ON AIR по повод агресията спрямо лекари и тази на пътищата.

Преди няколко години в едно списани в пресата, философът Димитър Денков беше използвал много точна дума за колективната ситуация за българското общество - "аномия" - липсата за усещане на правила, добави и психиатърът Георги Джупанов. Според него това донякъде се е дължи на прехода, но той се е удължил твърде много и са се разрушили всички стари ценности и норми.

"На тяхно място дойдоха хубави ценности като свобода и демокрация, но без допълнителни регулативни норми. Когато има такава аномия и разпад на нормите, правилата и ценностите, хората изпадат в безтегловност. Нямат ориентир към смислени събития", обясни Джупанов.

Има поощряване на агресивни модели, защото се превръща и в норма, съгласиха се експертите. По думите им друг социален фактор е перманентната фрустрация на огромна част от българските граждани.

Агресията я имаме като инстинкт, тя е вродена, но подлежи на силна социална изолация, посочи психиатърът. Според него тя трябва да се контролира и да се канализира в градивни дейности.

Фрустрацията е предизвиквана най-вече от липсата на перспективи, продължителната несигурност, обясни Бакрачева. Тя препоръча всеки ден човек да си оставя малко пространство, за да си освободи негативното напрежение. По думите й това действа превантивно и към другите, защото тогава ще излъчваме спокойствие.