Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политическата визия на Клинтън срещу тази на Тръмп

Мартин Табаков и Емил Георгиев коментират втория дебат между кандидат-президентите на САЩ пред Bulgaria ON AIR

11.10.2016 | 20:08 Редактор: Луиза Божинова
Политическата визия на Клинтън срещу тази на Тръмп

Доналд Тръмп беше много по-структуриран и фокусиран на втория дебат с Хилари Клинтън, отколкото на първия, където след тридесетата минута изпусна бележника от ръка и каквото казваше не беше особено смислено. Това коментира председателят на ПП ДЕОС Емил Георгиев в предаването "Денят ON AIR".

Според политолога Мартин Табаков дебатът е бил слаб, тъй като не е успял да влезе в разговор за политики, защото прекалено много време двамата кандидати са отделили в лични нападки.

"Колкото повече разговорът за политика отстъпва място на друг тип разговори, толкова повече Доналд Тръмп печели. Защото Хилари Клинтън е по-големият експерт от двамата и когато разговорът касае конкретни политики е нормално тя да се чувства по-уверена", обясни Табаков в студиото на Владимир Сиркаров.

По думите на Георгиев Хилари е била много роботизирана. "Тя е достатъчно обиграна и школована, много добре знае за какво говори, особено по нейните силни теми", посочи той.

Във връзка със слабостите и силните страни на двамата кандидати по отношение на външната политика, Георгиев каза, че Клинтън има много ясна визия за ролята на САЩ в НАТО, което е много важно за нас, а пък Тръмп е на мнение, че САЩ не трябва да финансират НАТО в тази степен. "Клинтън има ясна визия за конфликта в Близкия изток, както и относно източния фланг на НАТО - взаимоотношенията с Русия, което е много важно за България", подчерта председателят на ДЕОС пред Bulgaria ON AIR.

"Доналд Тръмп намекна, че е възможна ревизия на участието на САЩ в НАТО. Няма как САЩ да прави компромиси в Близкия изток, в Северна Африка, в Източна и Централна Европа. Ние, като членове на същия този алианс, имаме интерес от активна политика на САЩ", добави Табаков.