Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Станишев: Двойката на БСП има всички шансове да спечели президентския вот

Очертаха се сериозни проблема покрай представянето на кандидатите на ГЕРБ, заяви той

03.10.2016 | 20:55 Редактор: Ирина Георгиева
Станишев: Двойката на БСП има всички шансове да спечели президентския вот

"Никога няма избори предварително спечелени, но след обявяването на кандидатурата на ГЕРБ, аз съм още по-убеден, че тандемът ген. Румен Радев и Илияна Йотова имат всички шансове да спечелят тези президентски избори. Дори и това, че номинацията на Цецка Цачева се случи на Международния ден на усмивката, си позволих да кажа, че сигурно един от аргументите за номинацията й е, че по този начин ГЕРБ вече имат готов клип за предизборната кампания с песента "Цъфнал ГЕРБ" в нейно изпълнение в хор с видни Гербери."

Това коментира председателят на ПЕС Сергей Станишев за Денят ON AIR. По думите му - "извън шегата"- сериозните проблеми, които се очертаха покрай представянето на кандидатурата на ГЕРБ са няколко. Според него първият е, че за ГЕРБ е проблем Конституцията, която повелява президентът на страната да бъде обединителна фигура, да бъде президент на всички български граждани, а не на една партия

"Второ - нагнетяването в продължение на месеци какво ще се случи, коя ще е кандидатурата, каква изненада ще ни поднесе Борисов, в крайна сметка не се случи. Аз и преди това няколко пъти казах, че която и да бъде кандидатурата на ГЕРБ - ще бъде функция на политическата воля на премиера. Трето от номинацията и подхода на ГЕРБ стана ясно, че водещо в тази кампания от тяхна страна няма да бъде дебатът - състезанието на идеи между кандидатите, а ще заложат на знаменитата и позната машина на ГЕРБ", добави Станишев.

По думите му този, който се опита да внуши, че той стои зад кандидатурата на Пламен Орешарски, е някой, който е заинтересован да създаде смут в БСП, "но няма да му се получи"

"Няма да кажа лоша дума. Орешарски е добър професионалист без съмнение, но не е тайна, че по време на неговия мандат като премиер в един момент започна да се натрупва усещането и впечатлението, че е много по-близък до по-малкия партньор в онази коалиция, до ДПС. Това беше една от причините да не може да се развива управлението. Освен, че ДПС се бяха разбрали с ГЕРБ. След като е направил този избор, това е негово право да се кандидатира за президент", обясни още Станишев.

Той не изключи ДПС да бъде зад неговата кандидатура.

Президентските избори са един истински, реален ход към промяната, смята Станишев.

"ГЕРБ разчитат на това недоволството, което е налице, то е реално и няма, човек, говорейки със свои познати и приятели, да не го усеща - ще си остане около масите, ще си остане в къщите. Ще си мрънкаме и недоволстваме така тихичко, защото искат да внушат предопределеност на резултата по всичките механизми, с които разполагат. Единственият начин да не се случи е да излязат хората и да гласуват по свои убеждения, както и БСП да не допусне резултатът да бъде подменен, както стана през 2011 г. на президентските избори", призова Станишев.

Запитан какво стои в центъра на интригата Ирина Бокова-Кристалина Георгиева, Станишев каза, че не знае за задкулисието, но цялата ситуация в очите на другите държави и на партньорите ни, изглежда много несериозна. "България излиза като страна, която не знае какво иска, не може да го постигне, изглежда непоследователна", добави той.

Очаквайте видео с целия разговор!