Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Вили Лилков: В кандидат-президентската кампания ще има всичко!

Основните въпроси в нея ще са свързани с геополитическата ориентация на България и мястото й в ЕС, смята той

08.09.2016 | 21:06 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Вили Лилков: В кандидат-президентската кампания ще има всичко!

"Финално е решението на "Реформаторския блок" (РБ) за кандидат-президентската двойка и има известна символика и в това представяне, което президентът Петър Стоянов направи днес на своята книга. Виждам добър знак - днес РБ издигна кандидат-президентска двойка, а президентът Петър Стоянов направи сериозна презентация на 20 години преход и неговото участие във властта."

Това коментира проф.Вили Лилков, депутат от РБ в Денят ON AIR.

Той обясни, че забавянето с изясняването на кандидатите, което се е получило е - "те да са адекватни на политическата ситуация". Според него, те са направили правилния избор, а Трайчо Трайков се приема от всички, той е равноотдалечена кандидатура, тъй като е гражданска.

Проф. Лилков прогнозира, че в кампанията ще има всичко, но основният въпрос, който ще доминира ще бъде за геополитическата ориентация на България и за нейното положение и място в ЕС. По думите му другите големи теми ще бъдат - отношенията към Русия, енергийната зависимост, независимостта на България и бъдещето ни в ЕС. 

Голямата битка може би ще започне, когато ГЕРБ влезе в кампанията, а сега политическите сили само загряват, добави той.

Междувременно репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова се включи на живо в предаването от събитието на президента Петър Стоянов.

"Представянето на сборника "Преговор на историята" започва с преговор. В него са включени емблематични речи, интервюта и обръщения на президента Петър Стоянов. Кадри от стъпването му в длъжност, кадри от протестите от 1997 г. и КСНС, на който БСП върнаха мандата след оставката на Жан Виденов. Представянето продължи под звуците на емблематични сини песни. Гостите също не бяха изненада - президентът Росен Плевнелиев, подбрали специално обръщение към всички, докато Петър Стоянов му обърна жеста като му каза, че в тази зала той трябва да се чувства сред свои хора", съобщи Папазова

"Основните акценти в речта на президента Петър Стоянов бяха, че трябва да се стремим към демокрация, а не да смятаме, че правилата, които не спазваме просто ще бъдат отменени. Той призова да продължим да следваме пътя, който начерта самият той в мандата си, а именно - евроатлантическата ориентация и интеграцията на членството ни в ЕС и НАТО", добави тя.

Обратно в студиото на Владимир Сиркаров, проф. Вили Лилков коментира и българския спорт. Според него е крайно време да се започне сериозен разговор за него и да се излезе от традиционните коментари за финансирането или лошите закони.

Трябва да се погледне системата на физическото възпитание в цялост, защото е силно дебалансирана и рухнала, добави проф. Лилков. По думите му рязко трябва да се промени финансирането за спорта. 

На второ място поставяне на Общините в центъра на спорта, посочи той и добави, че там е мястото, където може да се осъществят различни политики за спорта. 

Да се създадат органи, които да провеждат държавната политика за спорта, препоръча проф. Лилков. Според него много е важно да се направи качествена реформа в университетския и ученическия спорт.