Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Пламен Манушев: ЕС гледа на България с разбиране

Брюксел обещава помощ за подсилване на българските граници, коментира вицеадмиралът в "Денят ON AIR"

01.09.2016 | 20:25 Редактор: Мария Аладжова
Пламен Манушев: ЕС гледа на България с разбиране

Нито една държава от ЕС не може разреши проблема с бежанския поток самостоятелно, нужни са солидарност и обединение. На това настоя заместник-председателят на парламентарната комисия по външна политика и член на комисията по отбрана Пламен Манушев.

Според него Брюксел е променил отношението си спрямо България след посещението на премиера Бойко Борисов в Германия: "Радвам се, че канцлерът Меркел гледа с разбиране, Доналд Туск гледа с разбиране, и обещаха някаква помощ, не само в жива сила, но и да се подсигурим с повече техника", коментира Манушев в предаването "Денят ON AIR".

Излизането от бежанската криза обаче зависи пряко от ролята на Турция в двустранните преговори с ЕС, подчерта той. По думите му около 100 човека дневно се опитват да преминат през българо-турската граница. Немалък е и броят на тези, които успяват да влязат в страната, въпреки построената ограда.

А що се отнася до ситуацията в Черноморския регион и влиянието на отношенията Русия - САЩ в него, вицеадмирал Пламен Манушев заяви:

"От 2001 година имаше черноморска група от кораби от 6-те държави. 11 години плавахме и това се активираше два пъти през годината. Наистина мислехме, че сме постигнали нещо историческо за Черно море - 6-те държави заедно, в един флаг, да плават. Сега не е така. Изостря се особено напрежението след конфликта между Русия и Турция. А и това, което се говори много, за милитализиране на Черно море от НАТО. Смятам, че това нещо не може да продължава", отсече Манушев.

Пълния разговор вижте във видеото: