Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Атанас Тасев: Проблемът с енергийна бедност не е само български

Енергийният експерт коментира в Денят ON AIR и по-глобалните енергийни теми

02.08.2016 | 21:08 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Атанас Тасев: Проблемът с енергийна бедност не е само български

Проблемът с енергийна бедност не е само български, а европейски и световен. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. По думите му законодателят е предвидил специален раздел в Законодателството за така наречените "уязвими потребители".

"Бях направил един коментар, който се хареса, че нашите политици от много правителства се провалиха с основната си задача да решат проблема с политиката на доходите, поради което се насочиха не съвсем справедливо към цената на електроенергията и потискайки я видяха всичките тези резултатите, които сега виждаме. Така че въпросът да определим кой е енергийно беден е изключително сложен, но е важен. Моето предложение беше един обективен подход, а именно, когато вие сам се определяте в коя категория сте чрез разходите, които правите за електроенергия. Тоест, ако вие консумирате от електромера до 200 kWh месечно и се стараете да влезете в тази норма - да получавате преференции", обясни Тасев.

Енергийният експерт коментира и по-глобалните енергийни теми. Според него положително е това,  което се случва с Турция и предстоящото подобряване на отношенията между страната и Русия. По думите му Турция е реално изолирана от останалия цивилизован свят, а сега се обърна към Русия - това работи и в наша полза.

"Нашата полза е в това, че емоционално прекратеният проект Южен поток може да се възроди. Реакцията на Путин по отношение на Южен поток беше чисто емоционална и не беше мотивирана с икономически или други критерии", обясни Тасев.

Очевидно е, че при взетото и изпълняващо се вече решение от страна на Русия, че 2020 година транзита през Украйна ще бъде канцелиран - това е потенциал за нас и означава, че вече ще можем да използваме сухата тръба, която е през Молдова - Румъния за реверсивни сделки, коментира още той.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: