Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Росен Петров: Крайно време е световните лидери да решат проблема в Близкия изток!

Депутатът от БДЦ и Борислав Великов от Реформаторския блок коментираха терора във Франция пред Bulgaria ON AIR

15.07.2016 | 20:02 Редактор: Луиза Божинова
Росен Петров: Крайно време е световните лидери да решат проблема в Близкия изток!

Световните лидери трябва да обединят усилията си за решаване на проблема в Близкия изток. Не може терористите да се делят на наши и на ваши. Крайно време е да седнат на масата САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай и да решат този проблем.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" депутатът от "БДЦ – Народен съюз" Росен Петров.

"Трябват конкретки мерки, конкретно противодействие и проблемът да се излекува там, където се заражда", категоричен е той. "Корените на това зло се намират в това, че едни съветски режими, диктаторски по своята същност, бяха премахнати и там се освободи поле за изява на такива радикални ислямистки идеи."

"Ние в Европейския съюз, а и не само, трябва да бъдем единни в борбата срещу този радикален тероризъм", настоя Борислав Великов от Реформаторския блок.

"Аз мисля, че за всички вече е ясно, че Европа е в състояние на специфична война. Кой е предполагал, че един обикновен тежкотоварен камион може да нанесе такива поражения? На мен много ми прилича на ситуацията от 11 септември 2001 година, когато никой не предполагаше, че пътнически самолети могат да нанесат такива смъртоносни поражения", каза още Росен Петров. "Този акт е извършен по особено брутален начин. За разлика от актовете в миналото, които бяха насочени срещу представители на властта, ислямисткият теророизъм посяга на абсолютно невинни", допълни депутатът от БДЦ.

"Струва ми се, че френските служби не са се представили особено добре", коментира още Борислав Великов. "Ние народните представители от 43-тото Народно събрание очевидно ще вземем законови мерки, които са необходими. Но основното е в органите на сигурността, които ще прилагат тези мерки", подчерта той.

По думите на Росен Петров, Законът за противодействие на тероризма е добър, но само със закон няма да се решат проблемите.

"С риск да ограничи свободата на нашите съграждани, правителството ще трябва да приеме такива мерки със Закона за противодействие на тероризма, че при нас това да не може да се допусне", заяви Великов.

"Франция винаги е била в изключително приятелски отношения с Арабския свят. Абсурдно е точно тя да бъде поставяна под тези удари и е абсурдно, че го извършват за пореден път френски граждани от второ поколение", каза Росен Петров. "Може би тези гета са хранителната среда да се раждат такива радикални елементи. Но Франция е държавата, която най-малко заслужава подобно отношение", заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото: