Ксавие дьо Кабан: Ние сме първата мишена на ИДИЛ

Френският посланик заяви, че ценностите "свобода, братство, равенство" са още по-важни сега, отколкото преди атаките

15.07.2016 | 16:35 Редактор: Луиза Божинова
Ксавие дьо Кабан: Ние сме първата мишена на ИДИЛ

Френският посланик  Ксавие дьо Кабан даде изявление по повод атентата в Ница, при който загинаха над 80 души, а десетки други бяха ранени.

"Ще има опити на такива терористични атаки. В нашите служби за сигурност работят най-сериозно. Франция още е жертва на това, въпреки мерките, които сме взели през последните месеци", каза той пред журналисти.

"Атентатът вчера е много тежък за моята страна и още веднъж искам да благодаря на всички българи, които са с нас", заяви Ксавие дьо Кабан.

"Както каза президентът Франсоа Оланд тази нощ, ние знаем откъде идва тази заплаха, ние сме първата мишена на ИДИЛ. Може би една от причините е, че ние сме първата страна в Европейския съюз, която използва самолети в Сирия и Ирак да ги удари. Фактът, че тези атаки се случиха на 14 юли, може би не е абсолютно случайно, тъй като тази дата е много известна в света и много важна у нас, защото тя е символ на волята на един народ да живее в свобода", подчерта посланикът.

Той каза, че ценностите "свобода, братство, равенство" са още по-важни сега, отколкото преди атаките.

"От ноември миналата година във Франция има извънредно положение. Президентът каза, че ще продължи още три месеца. Това няма нищо общо с милитаризацията на Франция, нито на полицията. Но тези атаки, ако идват от ДАЕШ, от Сирия и Ирак, не трябва само с полицейски мерки да бъдат спрени. Има нужда от дипломатическа и милитарна дейност там", посочи още Ксавие дьо Кабан.