Информация за кървавия атентат в Ница до момента

Най-малко 80 са загиналите, ранени са минимум 100

15.07.2016 | 07:57 Редактор: Луиза Божинова
Информация за кървавия атентат в Ница до момента

Камион натъпкан с експлозиви се вряза в огромно множество от хора, празнуващи националния празник на Франция - Деня на Бастилията. При терористичната атака на крайбрежния булевард, за която все още никой не е поел официална отговорност, загинаха над 80 души. Сред жертвите има много деца. Ранените са най-малко 100, като поне 20 от тях са в критично състояние. Очакванията са броят на жертвите да нараства, тъй като непрекъснато постъпва информация от болниците, която не може да се обработва своевременно заради големия си обем.

Макар все още никой да не е поел отговорност за терористичния акт, поддръжниците на "Ислямска държава" вече се поздравяват за атаката в социалните мрежи.

Шофьорът на камиона е идентифициран от властите като 31-годишен мъж от Тунис. Той е бил застрелян преди да успее да детонира експлозивите в камиона. В момента е известно, че през последните години той е живял в Ница. В превозното средство са открити оръжия и граната, съобщиха от полицията.

Очевидци разказват, че 25-тонния камион се е движел с изключително висока скорост преди да се вреже в множеството хора, които са се разотивали по домовете си след зарята по повод националния празник. Превозното средство е успяло да измине близо два километра по булеварда, преди водачът да бъде застрелян.

Към момента разследващите се опитват да установят дали нападателят е имал съучастници. Очевидци съобщават, че шофьорът на камиона е открил стрелба преди полицаи от националната гвардия да го застрелят.

Кметът на Ница Кристиан Естрози призова гражданите да останат по домовете си.

Facebook активира опцията "Спасен съм" за хора в района на атаката.

Френските власти откриха спешна телефонна линия, на която гражданите могат да потърсят информация за свои близки.

Президентът на Франция Франсоа Оланд свика спешно заседание на кризисния щаб, който в момента провежда разследване на атаката.