Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ще се явят ли БСП и АБВ заедно на президентските избори?

Александър Симов и Андрей Бунджулов коментират темата пред Bulgaria ON AIR

13.07.2016 | 21:11 Редактор: Луиза Божинова
Ще се явят ли БСП и АБВ заедно на президентските избори?

На идейно равнище АБВ и БСП могат да се разберат. Те имат общи виждания за това какво може да се промени в президентската институция, в каква посока трябва да се върви. Мандатът, който социалистите дадоха на ръководството да преговаря с АБВ, всъщност върви добре, тъй като има възможност и идейна база, на която да се работи за някакъв вид коалиция.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" журналистът Александър Симов. Той не скри и опасенията си, че когато дойде дебатът за личностите, тогава вече ще започнат "препъни камъните."

"И БСП, и АБВ си дължат това усилие, ако могат да загърбят тези различия и да се опитат да произведат една коалиция", подчерта той.

"Има шанс за намиране на решение за общо явяване на президентските избори", каза в ефир социологът Андрей Бунджулов, който е присъствал на официалната среща в парламента между двете партии.

По думите му моделът ГЕРБ е изчерпан и трябва да се предложи друга алтернативна политика.

"Президентските избори са важни, защото те могат да пречупят политическото статукво, могат да доведат до реална промяна, независимо от факта, че президентът не е фигура с кой знае какви правомощия", посочи Симов. "Победа на левицата на тези избори ще даде много важен знак, така както беше през 2001 година", допълни той.

"За да бъдем на балотаж ни трябват един милион гласа. Те не могат да бъдат продукт на механично събиране", заяви Бунджулов. "Ние се явяваме на президентски избори и трябва да мобилизираме не просто твърдото ядро, а много по-широка електорална подкрепа", настоя той.

По отношение на категоричната позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова кандидатът за президент на левицата да не е нито Георги Първанов, нито Ивайло Калфин, Симов каза, че това е мнение на много социалисти в партията. "Водещото е да видим какво обединява", каза той.

"Няма никаква конкуренция за лидерския пост в БСП от страна на АБВ", категоричен е Бунджулов. "Понеже госпожа Корнелия Нинова обича директния тон и аз имам няколко директни въпроса: Искаме ли да спечелим тези избори или искаме да поставяме предварителни условия, да слагаме етикети, да доведем до една братоубийствена война в ляво?"

Цялото интервю вижте във видеото: