Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как да върнем българите у нас?

"Дистанционно електронно гласуване е добър ход", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът Стефан Кенов

11.07.2016 | 21:45
Как да върнем българите у нас?

"Искаме нашите събратя от чужбина да решат демографския проблем", каза в Денят ON AIR депутатът от БДЦ- Народен съюз Стефан Кенов. По думите му никой не може да ограничи съгражданите ни да търсят по- добра работа и образование в един по-глобален свят. 

Според госта са нужни изследвания, които да покажат каква част от хората, които получават българско гражданство, остават в България. "Не трябва да е самоцел напускането на областите, в които живеят етническите българи, които са останали като малцинства. Те си имат своя дом, но за тях е по- важен псохологическият момент на принадлежност към държавата майка", обясни Кенов. 

Той каза още, че през последните години у нас най много са се заселили т.нар. безарабски българия. Според него тук те намират по- добра работа и начин на живот. 
"Това са хора, които могат краткосрочно да подобрят демографската картина. Те не са толкова голям брой, за да променят тенденциите, които са в българското население", обясни депутатът.

По думите му България няма нужда от стратегия, защото в момента са се засилили процедурите за подаване на българско  гражданство. "Тези, които има основание да придобият такова гражданство, ще го получат", допълни Кенов. 

"За мен резерва са хората, които могат да дойдат от Украйна и българите студенти. Това са етнически българи, които могат да дойдат да учат висше образование в България", посочи народният представител. 

Кенов сподели, че изменението в избирателния кодекс за електронното гласуване, е бил добър път към решаването на проблема на всички български граждани. "Народното събрание намери най- консенсусния вариант. Смятам, че ще мине и на второ чете, защото са направени нужните компромиси", обясни гостът. 

Кенов заяви, че в БДЦ- Народен съюз в момента не се водят разговори за обща кандидатура. "Ние си водим дебати в партията , правихме няколко областни конференции и продължаване с обиколката. Не сме водели никакви разговори, но смятам, че ръководството ще вземе най- правилното решение. Първо трябва да изчистим нашата позиция вътре в партията и след това да се говори за подкрепяне и коалиции", допълни депутатът. 

Гостът посочи, че за него вариантите са самостоятелно явяване или коалиция. 

За антикорупционния закон, Кенов каза, че има нужда от поправки, защото има чисто юридически неточности в самия текст. "Такъв закон трябва да има. Текстът му не е съвършен.Закон за борба  с корупцията по високите етажи на властта, трябва да има, но България може да постигне резултати, без да копира стратегиите на другите държави", категоричен е Стефан Кенов.