Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Драгомир Стефанов: Данъкоплатецът ще плаща лихвите за "Белене"

"Осъдителна присъда e около 10 млн. лв. на месец", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Движение Гергьовден

11.07.2016 | 20:46
Драгомир Стефанов: Данъкоплатецът ще плаща лихвите за

"Правителството се бави относно случая "Белене", каза в Денят ON AIR председателят на ПП "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов.
По думите му лихвите всеки ден ще се отразят на данъкоплатеца. По груба аритметика, Стефанов посочи, че осъдителната присъда е около 10 млн. лв. на месец или по около 3 лв на месец от сметките за ток, ще отиват за погасяване на лихвите. 

Според него решението закъснява, но има няколко варианта. "Ние подкрепихме идеята да се строи централа в този й вид, но да се търси инвеститор, който да строи за негова сметка. Тази площадка е най-напредналата в целия свят в момента", обясни гостът в студиото на Кузман Илиев.

Стефанов каза още, че потреблението на енергия в световен мащаб расте непрекъснато и ще продължава да расте. "Ядрената енергетика е безалтернативна, зелената енергия също. Има нужда се строи, без значение дали българската държава или външен инвеститор", категоричен е председателят на движението.

Гостът припомни  двете дела, които се водят срещу България. "Едното е заведено от EVN през  2013 година, а другото е от "Енерго Про". Тези дела вече са заведени в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Добрата новина е, че се бавят доста, но когато дойдат, осъдителните присъди "не ни мърдат", обясни Стефанов.

По думите му за тези теми не се говори, но се знае, че претенциите на EVN към българската страна за изпращане са  около 1 милиард лева. "каква част от тази сума вече е платена, не се знае. А НЕК отказва да даде информация", заяви гостът.

Стефанов обясни, че целта на конференциите, които се провеждат, е да се даде гласност на проблема. "У хората остава едно впечатление, че нашата в държавата едва ли не се случват добре, а всъщност няма реална опозиция. Няма кой да започне да поставя по- горещи въпроси", каза още  гостът. 

От разговора стана ясно, че ПП "Движение Гергьовден" заедно с АБВ влизат в роля на опозиция. По думите на Драгомир Стефанов "ако една политическа формация иска да участва в политическия живот на страната, тя трябва да участва в играта на парламента.Ние сме представители на друга формация, с по- млади и интелигентни хора, които са по-критично настроени. От създаването си движението винаги се е стремяло да бъде опозиция, да критикува вота, да дава "фешън" предложения", допълни  Стефанов.

Гостът сподели, че водят активен диалог с АБВ, защото в тяхно лице виждат хора, които се опитват да проведат дебати какъв да бъде профилът на бъдещия президент. "Калфин и Първанов са приемливи кандидатури.", каза Стефанов. Според него е странно нито една от големите парии, които управляват държавата, да не заяви до момента кои ще са техните представители.

"Те разчитат кампанията да се неглижира. Няма значение кой ще проведе играта, важното е, че Борисов и ГЕРБ са зад гърба му", посочи гостът. Той каза още, че не е добра идея кандидатите са стоят в затъмнение, да не са провели един дебат, да не са разказали тезите си по големите проблеми на страната. Според Стефанов няма да се стигне до разбирателство между БСП и АБВ