Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: НАТО преднамерено определя Русия като заплаха за Европа

Срещата във Варшава не носи сигурност, коментираха в Денят ON AIR Георги Димитров и Любомир Кючуков

11.07.2016 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Експерти: НАТО преднамерено определя Русия като заплаха за Европа

Срещата на НАТО във Варшава не донесе никакви изненади и завърши по предварителни очаквания. В това мнение се обединиха гостите в предаването Денят ON AIR Георги Димитров от АБВ и Любомир Кючуков от Института за икономика. Двамата коментираха проведената преди дни среща на върха във военния съюз и нарастващото напрежение между НАТО и Русия.

Всичко бе предварително прогнозирано от експертите. Повечето неща са продължение на вече започнали процеси. 4 000 военни ще бъдат разположени в Балтийските страни и Полша, но не мисля, че Русия иска да ги напада. Едва ли пък те са способни да застрашат Русия, нито да я спрат. Но това са едни знаци за нарастване на напрежението и конфронтанция, обясни Георги Димитров.

Според него няма промяна в обстановката и баланса на силите в Черно море, което не дава повод за повишаване на напрежението. "Черно море не е нито руско, нито турско море", добави гостът в студиото на Кузман Илиев.

Той коментира българската позиция по темата по следния начин: Очевидно премиерът е в шеговито настроение, казвайки, че Черно море трябва стане демилитаризирана зона. Военният министър говори за някакви 5 000 американски войници, които могат да дойдат в България. Този човек не знае къде е бил на срещата във Варшава. Ненчев не е прочел и комюникето. Имаме своите задължение, но и права, от гледна точка на присъствието ни в един военен блок.

Любомир Кючуков е на мнение, че срещата във Варшава не носи повече сигурност. Според него "преднамерено и плашещо неточно се определя Русия като заплаха за Европа." 

"Повече оръжия значи още повече оръжия. На фона на вътрешните разломи в европейските общества има изместване на акцента. Върнахме войната в Европа, като морално допустим инструмент за решаване на спорове. Студената война е явление от друго време, сега светът не е двуполюсен", отбеляза гостът на Денят ON AIR.

Той е категоричен, че Черно море не може да бъде демилитаризирана зона. Любомир Кючуков нарече реакцията на премиера Борисов адекватна и го похвали за позицията му относно подготвяната флотилия на НАТО в Черно море.

Той коментира и посещението на българската делегация в Иран:

"Посещението бе необходимо, дори малко закъсняло. България има много сериозен интерес за развитие на връзките с Иран. Става дума за Иран, като енергоизносител, възможността за продажба на прословутите реактори на АЕЦ Белене и много други възможности."