Германското разузнаване подслушвало страни от ЕС и НАТО

Излязоха нови подробности за мащабите на шпионажа на БНД, съобщава Deutsche Welle

11.07.2016 | 11:27 Редактор: Мария Аладжова
Германското разузнаване подслушвало страни от ЕС и НАТО

Германското разузнаване е подслушвало правителствата на десетки страни от ЕС и НАТО, съобщава Deutsche Welle, като се позовава на парламентарната комисия за контрол над дейността на специалните служби.

Международната медия предаде, че са станали известни нови подробности за мащабите на шпионажа, която германската разузнавателна служба БНД е осъществявала върху приятелски държави до октомври 2013 г.

В полезрението на БНД са се намирали държавни глави и глави на правителства, министри и тяхното обкръжение, т.е. резиденции, щабове и канцеларии, а също така и военни обекти.

Особено активно БНД е следяла дипломатическите представителства на ЕС и на НАТО. В тях са се намирали повече от две трети от 3300 следени обекти, намиращи се в полезрението на германското разузнаване до края на 2013 г. Освен това са били подслушвани неправителствени организации и представители на бизнеса. 

Тази информация може да създаде дипломатически трудности за канцлера Ангела Меркел и на правителството. На фона на Brexit и миграционната криза в Европа правителството на Германия се нуждае от партньори за сътрудничество, се посочва още в дописката.