Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Църквата- източник на комуникация

"На Българската православна църква й липсва подход", каза масонът Румен Ралчев пред Bulgaria ON AIR

20.06.2016 | 20:43
Църквата- източник на комуникация

"Тамплиерите от защитници на вярата, станаха носители на ерес", каза масонът Румен Ралчев в предаването Денят ON AIR. Ралчев е велик приор на Велик приорат- България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите.

В новата си книга "Рицарите на светлината", той засяга именно тази доктрина. По думите му, Европа се нуждае от широк диалог и търсене на пътища. "Недоверието, натрупаните страхове и заплахите, поставят една много важна задача пред всички църкви, включително и пред Българската православна църква", посочи Ралчев. 

В студиото на Владимир Сиркаров, гостът обясни, че въпреки присъствието на православната църква на Всеправославния събор на Крит, това не значи съгласие. Според Ралчев отказването да участва в събора се дължи на това, че на църквата й липсва научен подход и е нужно преразглеждане на нейното отношение относно българското общество и света. 

Ралчев е категоричен, че Българската православна църква е с определен авторитет, но и в много деликатно състояние. "Основната предавка за комуникация с българите в чужбина, е църквата", посочи гостът. От разговора стана ясно, че Ралчев одобрява позицията на църквата относно бежанците, въпреки че за него е малко крайна. 

"Оптимист съм , че моята работа може да затопли отношенията с Българската православна църква", сподели масонът. Той допълни, че набляга на работата с подрастващото поколение.

"Опитваме се да бъдем от помощ на християните и респективно на Българската православна църква", обясни Ралчев.
Гостът припомни, че помага при реставрирането на паметници и църкви."Обърнали сме се към децата, за да ги учим на християнство, да са запознати поне", допълни приорът.