Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Засега България е настрани от дейността на терористичните структури, но ...

това не трябва да ни успокоява, категорично заяви ген. Кирчо Киров в Денят ON AIR

17.05.2016 | 21:08 Редактор: Ирина Георгиева
Засега България е настрани от дейността на терористичните структури, но ...

Свидетели сме на преструктуриране и на координиране на действията между терористичните групи Ислямска държава с Ал Кайда и Боко Харам. Това организиране на терористичните структури следва да се наблюдава с особено повишено внимание, защото именно оттам може да се получи информация за извършване на терористична дейност. Това коментира ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на НРС в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

"Да отбележим, че разкриването на терористичната клетка, извършвала действията в Париж започна по сигнал на мароканските служби. Тоест това показва, че службите от този регион имат своите оперативни канали и своята оперативна мрежа от информатори, и са в състояние да помагат на френските служби в тяхната дейност", обясни ген. Киров.

Организирането на събития с масов характер създават предпоставка за извършването на терористични атаки, посочи още експертът, по повод фалшивата бомбена заплаха на стадион "Олд Трафорд" в Манчестър. По думите му обаче не трябва и да се създава паника, а просто да бъдем внимателни и наблюдателни.

България, въпреки че е потенциален и реален обект на терористична дейност и актове, засега остава настрани от актуалната дейност на терористичните структури, но това относително успокоение, не трябва да преминава в самоуспокоение, подчерта ген. Киров. По думите му страната ни не е и не може да бъде самотно островче на спокойствие в този размирен свят, особено в условията на глобален тероризъм.

"България е член на НАТО и на ЕС, и участва в многобройни операции зад граница с въоръжените си сили. Участва в борбата с тероризма чрез дейността на разузнавателните си специални служби в съюзничество и партньорство със структурите за сигурност и разузнаване на ЕС и на НАТО. Това обаче в никакъв случай не трябва да ни успокоява", добави той.