Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Давутоглу прекрачи границите, които му начерта Ердоган

Крайната цел е замяна на парламентарната система в Турция с президентска, каза за Bulgaria ON AIR Нахиде Дениз

05.05.2016 | 20:05 Редактор: Тодор Петров
Давутоглу прекрачи границите, които му начерта Ердоган

Ахмет Давутоглу прекрачи границите, които Ердоган му беше начертал. Да бъде негов подчинен и да изпълнява онова, което каже президентът. Ердоган е опитен лидер и не би допуснал двувластие, каквото напоследък се наблюдаваше. 

Така кореспондентът на БНР Нахиде Дениз коментира в предаването Денят ON AIR оставката на турския премиер Давутоглу и разривът в управляващата партия.

"Безспорно в Партията на справедливостта и развитието започна нов процес. Със сигурност негов архитект е Ердоган. Интересно е, че нито Ердоган, нито Давутоглу посочиха причини за настъпилия разрив между тях. Той тлееше отдавна, защото имаше разминавания между двамата и сега те вече се проявиха напълно", разясни Дениз.

Според нея слабата организационна дейност на Давутоглу също е допринесла за това той да изгуби поста си. Нахиде Дениз е на мнение, че с този си ход президентът Ердоган цели да привлече опозицията за своята кауза, а тя е следната:

"Ердоган никога не е крил, че целта му е смяна на парламентарната система с президентска. Според него парламентарната система не е приемлива за Турция.  Никой не знае какво крие в главата си Ердоган."

Вижте целия разговор във видеото: