Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Причините за негласуване според Валери Симеонов: Мързел, мегаломания и неразбиране

Според него със задължителния вот ще падне процентът на платения вот

28.03.2016 | 20:29 Редактор: Ирина Георгиева
Причините за негласуване според Валери Симеонов: Мързел, мегаломания и неразбиране

Задължителното гласуване е единственият, сравнително надежден законов начин, за да бъдат отстранени партии като ДПС, Евророма, маргинални групирования и платения вот. Това заяви съпредседателят на НФСБ и парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов в Денят ON AIR.

Според Симеонов няма друг сериозен начин.

"Когато купуваш гласове, ти разполагаш с определени средства. Когато гласува целият български народ и всички избиратели, когато гласуването е задължително и съществуват санкции. Статистиката от другите държави, където е въведено това задължително гласуване показва, че минимум 85% гласуват. Много често процентът е 88 - 92. Там някъде", посочи Симеонов.

Задължителното гласуване силно ще намали процента на партии като ДПС и тези, които изцяло зависят от купуването и продаването на гласове, или от някаква етническа подкрепа, смята съпредседателят на НФСБ. 

Още по темата

Ще падне и процентът на платения вот, който също е масова практика в България, подчерта той. По думите му най-вече при президентските избори добре организирана и добре мотивирана малка група може да обърне изборите и може да вкара в един Общински съвет. 

"Точно тази групичка от 2-3-4 в Общинските съвети съветници, които могат да обърнат баланса и да диктуват положението - така, както го диктуваше златният пръст, бялата Златка или там, както и да го наречем в предното Народно събрание по времето на Орешарски. Ето тези процеси са масови в България и трябва да им се сложи точка", добави Симеонов.

Всеки, който е против задължителното гласуване трябва да си зададе въпроса дали иска ДПС в управлението на България или не иска да участва, коментира още Симеонов.

Вносители сме на законопроекта не, за да обикаляме студиата и да се мотивираме, а Народното събрание да го приеме и да започне да действа, подчерта Симеонов.

Причините за негласуване са три, смята още той.

"Мързел. На първо място е мързелът. Втората причина е непознаване на обкръжаващата среда - разбирайте живота такъв, какъвто е. Неразбирането на политиката и смисълът на гласуването. Хора, които по никакъв начин не са обвързани с това най-висше право и задължение - да участват и определят управлението през следващите 4 години. Заради тяхното неучастие се получават тези аномалии, на които сме свидетели", посочи той.

"Третата причина за негласуване е също така срещана в България, особено сред българския народ, защото в манталитета на част от нашите съвременници на българина - има една мегаломания. Това са хора, които са над нещата, хора, които няма да паднат на това равнище да гласуват - те разбират от политиката, но са роби на собствения си нарцисизъм", добави Симеонов.

Българският народ избира своите политици, отбеляза депутатът. По думите му трябва да избираме "задължително" политиците си, защото не сме доволни от сегашното си положение - като най-бедна държава в ЕС, с най-ниски пенсии, с най-голям процент на нерешени проблеми.

"След като искаме да ги решим трябва да дадем приноса си. Най-важното ни право и задължение е да гласуваме. Не само да работим", повтори той.

Задължителното гласуване е прилагано вече в България - между 1919 г. и 1922 г. и е имало изключителен успех, припомни Симеонов. По думите му това е масова практика в момента в 26 държави. Според него задължителният вот ще повиши ангажираността.

Малко вероятно е по-високият процент на гласувалите да донесе повече пари за партиите, отбеляза той. 

"Политическите партии ще бъдат поставени в една доста неблагоприятна ситуация. Няма как да не приемат. И в момента субсидиите са по-високи, отколкото трябва да бъдат за издържането на една партия. Предложили сме субсидиите да бъдат наполовина. Поемам ангажиментът, ако се приеме задължителното гласуване, субсидиите да бъдат на 1/4 от това, което са сега. Не сме влезли в политиката, за да богатеем", добави Симеонов.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 


1
2 rate up comment rate down comment 1
tsvetomir.grozdev@gm
преди 8 години
Журналиста можеше да се представи по-добре... Трябва да се въведе задължително гласуване с глоба за негласуване. Ако има само задължително гласуване гласувалите няма да се увеличат драстично понеже ще знаят, че няма да ги глоби никой, ако не отидат до урните! Сигнализирай за неуместен коментар