Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Илиян Василев: Богатите в Русия искат оттеглянето на Путин

Конфликтът с Украйна може да струва пълния мандат на руския президент, смята бившият ни посланик в Москва

11.02.2015 | 21:23 Редактор: Петко Трухчев
Илиян Василев: Богатите в Русия искат оттеглянето на Путин

Дори и да бъде постигнато временно мирно споразумение в Минск все пак си струва. Човешки животи ще бъдат спасени. Така бившият ни посланик в Русия Илиян Василев коментира преговорите между т.н. „четворка“ за постигане на мирно споразумение между Украйна и Русия. Дори и да не бъде постигнат мир в Източна Украйна, Западът няма какво да загуби – санкциите срещу Кремъл действат – те разяждат Путин отвътре, каза още дипломатът в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Изолацията на руския президент Путин е настроила богатите срещу него. Те ще работят активно за свалянето му. Твърде възможно е задълбочаването на кризата между Украйна и Русия да струва поста на Путин. Преди той да сдаде властта по всяка вероятност премиерът Дмитрий Медведев ще бъде сменен, коментира Василев.

Путин успя да се скара с всички – Грузия, Беларус, Украйна. Това ще остави последствия за Русия дълги години, няма само с един Минск да свърши.

Териториалната цялост на Русия също е под въпрос при по-дълъг конфликт между Украйна и Русия, смята още бившият ни посланик в Москва.

Василев коментира и кризата в отношенията между Гърция и Еврогрупата. Според дипломата гръцкият бизнес елит и новото правителство начело с Ципрас разиграват „театър“ с цел Атина да договори с Брюксел още финансови помощи. Обама и Меркел няма да оставят Гърция без пари, защото Русия е готова да им даде, коментира още Василев.